Anonym

Hej!

Jag har varit med om två saker. Båda för flera år sen. Jag börjar misstänka att det påverkat mig mer än jag trott. Jag har inte pratat med någon om det men har försökt hitta information om hur våldtäkt och sexuella övergrepp kan påverka en i längden men jag har inte hittat särskilt mycket. Vet ni var jag kan hitta information om det här?

Svar

Hej!

Vad bra att du hittat hit, och hör av dig till oss. Vi finns alltid här och lyssnar, både på tjejjouren.se och på våra olika jourer.

Du berättar att du för några år sedan var med om två saker, saker som rört sig kring sexuella övergrepp och våld. Du berättar också att du misstänker att dessa påverkar dig mer än du trott, och undrar nu var du kan hitta information om detta. Till att börja med vill jag säga att det är väldigt modigt av dig att skriva till oss om detta, och berätta att du varit med om något. Det är också väldigt starkt att du börjat ta tag i detta och dina misstankar om hur det påverkar dig idag.  

Du berättar också att du inte pratat med någon om det som hänt. Tror du att du skulle kunna göra det? Kanske inte just nu, men framöver? Det finns jättemycket bra stöd och hjälp att få, och du ska inte behöva bearbeta en sådan här sak ensam. Du kan vända dig till såväl någon professionell som en vän, bekant eller släkting. Du är som sagt också alltid välkommen att höra av dig till oss på någon av våra jourer. Att du har hört av dig hit är ett stort första steg mot att berätta för någon mer. När du känner dig redo rekommenderar jag att du kontaktar t.ex. en ungdomsmottagning, vårdcentral eller öppen psykiatrisk mottagning. Där finns specialister som vet mer om just det du frågar efter, samt kan hjälpa dig att bearbeta vad du varit med om. Kanske finns en kurator på ditt jobb eller din skola?

Angående information om just hur våldtäkt och sexuella övergrepp påverkar en i längden har vi inget specifikt material vi kan hänvisa till, men däremot tips på en mängd bra länkar och stödlinjer:

Kvinnofridslinjen – Nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. 

Jag vill veta.se – En sida om dina rättigheter när du utsatts för brott

Kriscentrum – stöd för någon som är/har blivit utsatt för våld i nära relation.

Kvinnofrid – Faktacentrum om mäns våld mot kvinnor, våld i samkönade relationer och hedersrelaterat våld och förtryck

Brottsofferjouren – stöd för någon som är/har blivit utsatt för brott

Okej sex.nu – Information om vad som är okej sex samt information om sexuella övergrepp.

Novahuset – För dig som varit utsatt eller har frågor om sexuella övergrepp – online som offline.

Föreningen StoraW – För dig som utsatts för sexuella övergrepp. 

Föreningen Tillsammans – Mentorskap och stödgrupper för dig som utsatts för sexuellt våld.

HOPP – Riksorganisation mot sexuella övergrepp.

Nu blev detta en salig blandning av olika länkar och platser där du kan hämta fakta och också vända dig för stöd. Jag hoppas du hittar något.

Jag hoppas också att du hör av dig till oss eller någon av våra jourer igen, samt att du hittar någon att prata med och få stöd av när du känner dig redo. Återigen, så starkt och modigt av dig att höra av dig till oss! 

Ta hand om dig.
/Tjejjouren.se