Anonym

Hej, ber om ursäkt om det blir lite lång text men känner att jag vill berätta för någon men vet inte vem jag ska prat med.

I somras så åkte jag för att träffa en kille från Malmö (jag bor i Sthlm) , vi hade pratat ett tag och jag såg oss som bra vänner, vi hade även träffats en gång innan. När vi först träffades var allt bra, vi hade roligt och det var inga konstigheter. Han ville sen att vi skulle gå hem till hans kusin (som han bodde hos under tiden i Sthlm) och jag sa inte emot. På vägen dit så tog han min hand, vilket jag tyckte var lite konstigt eftersom jag visste att han hade vart lite intresserad av mig men jag jag hade sagt att jag inte vill ha något med honom men att jag gärna behåller honom som en vän, men jag sa inget utan lät han hålla kvar.
När vi väl kom dit så sa han att vi fick vara tysta för att hans kusins tjej låg och sov och vi gick och satte oss i vardagsrummet. Han började ta på mig och sa att han ville "mysa" men jag tog bort hans händer . Han slutade ett tag men började sedan ta på mig igen och började också pussa mig på halsen. Jag sa inte att han skulle sluta men jag avbröt och ljög om att jag behövde gå och ladda min mobil. Jag satte min mobil på laddning och han sa att jag skulle komma tillbaka och sätta mig i soffan, han tjatade om att få pussar men jag skrattade bara och jag känner mig så dum.. när han sedan började pussa mig igen så drog jag mig inte undan, jag tänkte att om jag hånglar med honom en stund kanske han nöjer sig sen. Han började ta på mig där nere och jag vågade inte riktigt säga nej fast jag visste att jag inte ville, istället sa jag saker som "det här är ingen bra ide" och liknande. När han sen helt utan förvarning tryckte upp sina fingrar i mig så blev jag rädd, det gjorde så jävla ont, jag var ju inte upphetsad. Jag bara låg där och väntade på att han skulle sluta och jag bestämde mig för att när han var klar så skulle jag åka hem, och han slutade men då istället drog han med mig mot toaletten. Jag frågade vad han höll på med men han sa bara att jag skulle följa med honom, jag frågade varför och han sa "där inne kan ingen höra oss" . Åter igen sa jag att "det är nog ingen bra ide" men han fortsatte och sa "men en liten stund bara". Vi gick in där och han låste och började knäppte upp sina byxor, han bad mig ge honom oral sex och då sa jag faktiskt nej, han bad och tjatade men jag sa att jag inte ville. Han försökte liksom trycka ner mitt huvud eller styra mitt huvud dit ner och då låste jag upp dörren och tänkte gå, men han låste igen och sa att okej du behöver inte. Han började ta av mig mina kläder och han var inte så försiktig så till sist tog jag faktist av mig själv.. Han vände på mig och stoppade in den, det gjorde så himla ont och han körde så hårt, det kände som att han var ända upp i magen på mig. Vid det här laget grät jag men jag vet inte om han märkte det eftersom vi inte hade ögonkontakt. Efteråt låssades han som ingenting, jag åkte hem och jag grät hela hemresan, väl hemma blockerade jag honom överallt, jag kände mig helt tom. Jag spydde när jag kom hem och fortfarande känner jag mig äcklig när jag tänkte på det som hände. Vad ska folk tycka? Jag är ju bara 15 och jag åkte ju faktist och träffade denna killen, jag tog av mig kläderna och jag sa ju inte riktigt nej. Räknas det som våldtäkt? Han var ju inte våldsam. Jag har så mycket funderingar och jag mår så dåligt, jag har mardrömmar och svårt att sova, jag litar inte på någon. Har varit med om 2 sexuella övergrepp som liten och vet inte hur jag ska hantera det här, varför just jag? Hur ska jag söka hjälp? Kommer någon ens att tro mig? Jag känner mig så ensam.

Svar

 Hej,

Vad klokt och bra att du vänder dig till oss med din berättelse!

Du behöver absolut inte be om ursäkt för att du skrev en lång text, det blir lättare att förstå din situation då. Det är starkt att du orkar och vågar vända dig hit. Du kan känna dig stolt över att du berättar för någon.
Du berättar om en händelse där du åkte för att träffa en kille som du pratat med ett tag och träffat en gång innan. Du berättar att han bjöd med dig hem till sin kusin och att han kysste dig mot din vilja och att han sedan hade sex med dig fast du inte ville och att det gjorde ont. Du berättar att du fortfarande mår dåligt när du tänker på det som hände och undrar om det var en våldtäkt. Du undrar också hur du ska söka hjälp och om någon kommer att tro dig.  

Vi som svarar på Tjejjouren.se är inte utbildade jurister så vi kan inte helt svara på hur rättsväsendet skulle rubricera det du beskriver men det är uppenbart att det som den här killen gjorde mot dig absolut inte är okej och inte heller lagligt.
Våldtäkt innebär att någon genom misshandel eller hot tvingar en annan person till samlag eller andra jämförbara sexuella handlingar, till exempel oralsex.
För att ett brott ska klassas som våldtäkt krävs inte att våldet eller hotet var allvarligt. Det räcker med att situationen är hotfull. I lagen heter det att en ska ha befunnit sig i en utsatt situation. Utifrån det du berättar din fråga låter det som att du befunnit dig i en utsatt situation och att du utsatts för en våldtäkt.
Det spelar ingen roll att du åkte och träffade personen eller att du inte uttryckligen sa nej eller att du själv tog av dig kläderna. Det låter som att du kände dig tvingad att göra det på grund av personens hotfulla beteende och du var därför i en särskilt utsatt situation. Det du utsattes för kan även klassas som sexuellt tvång eller sexuellt utnyttjande.

När det gäller sexuella övergrepp är det viktigt att komma ihåg att det aldrig är den utsattas fel. Hur situationen än varit har ingen rätt att göra något mot en som en inte vill. Att du utsatts för detta är inte på något sätt ditt fel, glöm inte det.

Du undrar också hur du kan söka hjälp. Det är otroligt starkt av dig att du funderar på att söka hjälp och det kan du göra på flera olika sätt. Eftersom du beskriver att du mått dåligt efter att detta hände så kan det vara en bra idé att vända dig till ungdomsmottagningen, elevhälsan om du går i skolan eller vårdcentralen och be att få prata med någon om hur du mår.
Det kan hjälpa mot ensamhetskänslan också. Har du någon i din närhet som du känner att du kan berätta vad som hänt för? Det kan också hjälpa dig i att söka hjälp. Ett annat sätt att söka hjälp är att polisanmäla händelsen. Om det känns jobbigt att anmäla kan det vara skönt att veta att ungdomsmottagningen kan hjälpa dig med detta. Du kan anmäla en våldtäkt upp till 10 år efter att den skett, även om det såklart är svårare med bevis ju längre det går. Det är viktigt för brottmålsstatistiken att anmäla våldtäkt, och många som gör det upplever att det hjälper dem att gå vidare och läka efter händelsen. Det är också helt okej om en inte orkar anmäla.
Du skriver att du undrar om någon kommer tro dig om du skulle berätta det och berättar att du inte litar på någon. Jag tycker att du ska försöka prata med någon om vad som hänt, det kan hjälpa dig att läka dina sår. Det finns mycket bra hjälp att få på ungdomsmottagningar och inom vården överlag. Men om det känns jobbigt att söka hjälp kan det vara skönt att ha någon med sig, en vän eller annan närstående som kan följa med dig så att du slipper känna dig ensam i detta. Du kan också berätta för oss på någon av tjej-eller ungdomsjourerna på Tjejjouren.se. Du blir alltid trodd här och vi lyssnar och backar upp dig.

Jag vill återigen säga att du är stark som berättar och jag önskar dig all lycka till!
Kom ihåg att det inte på något sätt är ditt fel.

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se