"Lisa"

Om man inte vågar att anmäla när man har blivit våldtagen...va ska man göra då?

Svar

Hej Lisa,

Tack för ditt mejl och vad modigt av dig att höra av dig till oss på tjejjouren!

Du skriver och frågar vad man ska göra om man inte vågar anmäla när man har blivit våldtagen.

När en våldtäkt har skett är det viktigt att veta att det aldrig är personen som har blivit våldtagens fel det som hänt, den personen har blivit utsatt för ett brott, och att det är den personens fulla rätt att anmäla personen som begått brottet till polisen. Om du inte vågar anmäla en våldtäkt själv kan du få hjälp av någon annan att göra en anmälan åt dig, tillexempel en polisanmälan. Någon som jobbar på en ungdomsmottagning, på en tjej- eller killjour, i skolan eller på en vårdcentral kan hjälpa dig. Om det är så att du är rädd för den som har begått övergreppet, och behöver få skydd, är det lättare om du först har gjort en polisanmälan. Då kan den som har begått övergreppet få besöksförbud. Det betyder att personen inte får besöka dig eller kontakta dig. Förbudet kan också utvidgas så att personen inte får vara nära ditt hem, skola eller jobb.

Det kan också vara bra att få en undersökning och se så att kroppen är okej efter en våldtäkt, det kan en få hjälp med på en ungdomsmottagning, vårdcentral eller specialistmottagning. På den här sidan kan du söka efter mottagningar för våldtagna i din region: http://www.1177.se/

Det kan vara skönt att prata med någon som man litar på om man det känns jobbigt att anmäla en våldtäkt. Den personen kan vara någon i ens närhet som man känner förtroende för som tillexempel en förälder, släkting, skolkurator eller lärare. Det finns även stödverksamheter som kan hjälpa dig att veta mer om hur man kan göra om man inte vågar anmäla en våldtäkt. Kvinnofridslinjen är en stödverksamhet för dig som utsatts för hot och våld. Den som är anhörig eller vän kan också ringa dit. De har öppet dygnet runt på nummer 020-50 50 50. En annan stödverksamhet du kan kontakta för stöd och hjälp heter Team för våldtagna, deras nummer är 08-644 09 20.

Du kan alltid höra av dig till oss igen om du har fler frågor.

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se