Vart är min rättvisa?

Hej, jag är 17 och för 2 mnd sen så gjorde en 13årig tjej mig illa(hota och misshandlat) Hon hotade även min 2 år gamla lillasyster och hällde energidryck på hon.
Hon har rymd från behandlingshem&familjhem och är tillbaka i stan. Jag har nu PTSD och får medicin och får panik/ångest attack varje 3 dag(mer eller mindre)
När jag försöker fråga social om vad jag får veta så säger de att de har sekretess och kan inte säga när hon kommer till stan, hur länga hon ska vara borta osv.
Varför får inte jag veta? Jag känner att de skyddar hon som gjorde mig illa.
Jag var även tvungen till å byta tlf nummer, och vi ska flytta till et plats hon inte vet.
Social och polisen sa jag kunde få kontaktförbud men när jag försökte fick jag inte för att hon är under 15....
Social sa även att hon ska vara i behandlingshem i minimum 6mnd, hon var inte där i 1 vecka ens.
Hjälp mig och berätta för mig vad mim rett är och vad jag får veta och kan göra.
Tack.

Svar

Hej, tack för att du delar med dig, det är modigt av dig att skriva till oss och berätta vad du har varit med om. Du skriver att du har blivit hotad och misshandlad och att även din lillasyster har varit utsatt av hoten. Detta har lett till att du får ångestattacker och tar även medicin. Du undrar vad dina rättigheter är, och jag ska försöka besvara så gott jag kan.

Först och främst är det du har varit med om hemskt och jag hoppas att du har någon i din närhet som du kan prata med <3 Jag förstår att det är frustrerande att du inte får veta något, sekretess finns till för att skydda känslig information. En av anledningarna till att hon skyddas är för att hon är minderårig, det är inget ovanligt. Socialtjänsten skyddar inte specifikt henne utan de skyddar alla i deras system. Du berättar att du har pratat med polisen och socialtjänsten, vad säger de om dina rättigheter? Jag kan tyvärr inte säga exakt hur rättigheterna ser ut i detta fall men det är inte alls okej att de först säger att du kan få besöksförbud och sedan får du inte det. Skulle du kunna ta med någon vuxen du litar på och träffa polisen igen och eventuellt träffa någon som är kunnig inom lagen för att få svar på dina funderingar? Du har rätt att få svar även om det kanske inte alltid är de svaren man vill höra. Du har helt rätt i dina känslor och verkar vara väldigt klok som berättar om vad du har varit med om. Det är inte alls rättvist att du ska behöva må såhär. Du förtjänar att få känna dig trygg och må bra. Om du inte redan är i kontakt med brottofferjouren kan du även kontakta de och få stöd och svar där.

Jag hoppas att du får den hjälp du vill ha och du är alltid välkommen att skriva till oss. Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se