Killar från mitt ursprungsland påtrycker mig och tjallar om mig till min familj för ”hederns namn”

Ett par killar i min skola bevakar allt jag gör och berättar till min bror/familj. Jag kan inte göra något utan att känna mig bevakad. En kille började snacka skit om mig och spred falska rykten om mig och gick sen och sa det till min bror eftersom ”heder”. Inget hände för jag sa att det inte var sant men det börjar bli jätte jobbigt och jag mår så otroligt dåligt av detta. Kan jag på något sätt säga till rektorn eller kuratorn om en person som påtrycker mig och bevakar mig för ”hederns skull” ? Detta är allvarligt och kan leda till jätte stort problem. Jag känner inte denna killen men han känner min familj osv.

Svar

Hej! 

Vad modigt och klokt att du skriver till oss.  

Du berättar att du känner dig orolig eftersom det finns ett par killar som bevakar det du gör och någon har spridit falska rykten om dig till din bror. Du berättade för din bror att det inte var sant men du mår dåligt över detta och undrar om du kan berätta för rektorn eller kuratorn att någon bevakar dig för heder. Har jag uppfattat det rätt?

Det låter som att du befinner dig i en jobbig sits och jag vill säga att du är väldigt stark som berättar. Du ska inte behöva ha det så och du förtjänar att kunna leva ett liv där du mår bra. Det är inte alls okej att du ska känna dig bevakad. Du undrar om du kan prata med kuratorn om detta och det kan du absolut göra. Kuratorn finns där för att hjälpa dig, de har tystnadsplikt och du ska kunna prata med hen om precis allt. Men kom också ihåg att kuratorn har anmälningsskyldighet, det innebär att om det handlar om att ditt liv är på något sätt i fara så måste kuratorn agera snabbt för att kunna hjälpa dig. Du kan fråga kuratorn mer om vad det innebär om du känner dig osäker. Du skriver att detta kan leda till stora problem för dig och det kan se olika ut i olika familjer när det handlar om heder. Vad för slags problem är det i din situation? Det kan vara att du blir mer kontrollerad av familjen, att du inte får gå till skolan, blir bortgift, blir utsatt för kränkningar och hot. Är det något av detta som du känner igen dig i? Hur det än ser ut så kan du alltid kontakta oss via chatt eller telefon om du behöver prata eller vill veta mer om dina rättigheter. https://tjejjouren.se/kontakta-jour . Du har rätt att må bra.

Ta hand om dig! Kram.

/Tjejjouren.se