Anonym

Jag är i en väldigt svår situation. Min man är från ett land utanför Europa med väldigt annorlunda kultur. Vi har bott växlingsvis både här och där. Jag har köpt mark där, mina pengar men i hans namn. Där var tanken att bygga vårt hem och att arbeta där med ett projekt vi har, detta är verkligen något viktigt för mig, också att kunna befinna mig i det landet är viktigt för mig. Vi har en dotter på 2 år, min man är en väldigt fin pappa i många avseenden men när han bli arg vilket är i princip dagligen nuförtiden så skriker han och kallar mig massa hemska saker (framför vår dotter). Han skriker även på dottern ibland när hon inte dör hon han vill och det har hänt att han salgit till henne på händerna. Då har jag sagt infrån på skarpen och det slutade med att han slog till mig ordentligt, drog mig i håret och hotade att döda mig med en kniv. Han förstår själv att detta är fel och inte ok då vi pratat i efterhand. Men nu har han fortsatt att slå till mig eller sparka mig så fort något inte passar. Alltid såklart över något jag gjort fel. Jag har jobbat som timmanställd och har det varit väldigt svårt då han vill att jag ska vara hemma med sonen för min man varit sjuk. Har gör ingenting här i sverige, pluggar ej svenska. Det är jag som står för all inkomst och ändå klagar han när jag ska iväg och jobba. Jag vill såklart hitta någon lösing som ej innebär att skiljas år. Vill att dottern ska få vara med sin pappa men jag är inte med på att han uppfostrar henne med rädsla. Min man är beroende av medicinering han får där i sverige, åker han härifrån kommer han dö när han slutar behandlingen (han kan få med sig medicin till 6 månader). Men han verkar inte bry sig. Och han vill likson inte stanna där på egen hand, tar det slut vet jag att han åker på en gång och ej kommer tillbaka. Jag vet att det inte är mitt problem men det är ju det för jag bryr mig. Tanken är att jag ska lägga resten av mina besparingar på att bygga huset och projektet där i utlandet men detta känns ju helt orealistiskt i nuläget så som han börjat behandla mig. Denna relationen har förvandlats till något väldigt långt ifrån vad jag trodde den var. Vad är bäst för vår dotter? Allmäna råd? Jag är rädd att om jag lämnar honom kommer vi ej kunna ses och han kommer ej få träffa sin dotter mer, är rädd att om jag åker till hans land låter han mig inte ta henne med därifrån. Hon har dubbla medborgarskap. Mannen har uppehållstillstånd här som går ut om några månader. Vi är gifta. Tack

Svar

Hej,
Tack för att du skriver till oss.

Jag tänker att du har tagit ett viktigt steg i att fundera över allt och sedan ett till viktigt steg i att du satte dig ner och formulerade dig och skrev till oss om allt du upplever. Det låter som att du är stark och modig och en enormt viktig person för ditt barn i ditt barns liv.

Du skriver att din man slår både dig och ditt barn och att han kallar dig fula saker. Det du beskriver är att du är utsatt för både fysiskt och psykiskt våld själv och att ditt barn bevittnar våldet han utsätter dig för och blir utsatt själv. Både du och ditt barn är utsatta för brott och du behöver stöd i att skydda dig och ditt barn ifrån våldet. Mannen gör fel när han utsätter er för våld och barnet som tvingas bevittna våldet mår inte bra av att fortsätta leva tillsammans med en våldsam förälder.

Jag uppfattar utifrån det du berättar om att du befinner dig i en väldigt svår situation där både du och din dotter är väldigt utsatta och att det är många delar i det du berättar som jag tänker att du skulle kunna få hjälp med och kan få stöd i. Det är jättebra att du skriver till oss men du skulle behöva träffa någon och få mer hjälp i din situation.

Jag tänker att du skulle kunna börja med att ringa Kvinnofridslinjen och berätta mer om din situation, där du direkt kan få professionellt stöd och praktiska råd för att förändra din situation och ta dig vidare. Du kan ringa dit dygnet runt, alla dagar på året, det kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Du kan vara anonym om du vill, och berättar bara så mycket som du själv vill. De kan ge dig information om var du sedan kan vända dig för att få bästa stöd där du bor.

Telefonnumret till Kvinnofridslinjen är: 020 – 505050
Du kan även besöka deras hemsida om du vill läsa mer: http://www.kvinnofridslinjen.se/

Hör gärna av dig igen, ta hand om dig så länge.
/Tjejjouren.se