14 årig tjej!

Hej har 2 tjejer i min klass som (jag tror) röker på rasterna och efterskolan för de luktar alltid så illa när de kommer in från rasten och de har drukit på en fest (bara en gång, vad jag vet). Det började med att vi fick en ny tjej i klassen som var rätt bitchig och den andra yjejen var inte lättpåverkad innan men är det nu tack vare henne. De hänger med 1 kille från klassen och en kille från parallelklasen + äldre personer. Parallelklasskillen röker själv lika så killen från min klass men parallelklasskillen började med allt. Han har också riktat en pistiol mot tjejerna i min klass en gång enligt de och han hade en fickkniv med sig ena dagen känner mig inte så säker med att gå till skolan längre och det är (vad jag vet) bara jag och min kompis B som vet det här och litte 2 andra tjejer också. Borde jag prata med någon om det för r inte så värst pratglad om man säger så. Ps. Tjejen som inte är ny och hänger med den nya tjejen var schysst innan men är inte lika schysst längre. Ds. Pps. Vissa lärare har väll märkt att hon kommer för sent och luktar cigaretter men ändå. Vi går ju bara i 8:an/14 år gammla

Svar

Hej! 

Du skriver att du inte känner dig så säker med att gå till skolan länge, efter att en kille i din parallellklass hotat några tjejer i din klass. Du skriver också om att de börjat röka och kanske dricka, och att det börjat efter att det börjat en ny tjej i klassen. Vad bra att du hör av dig till oss!

Först vill jag säga att det  låter väldigt allvarligt att killen i din parallellklass riktat en pistol mot tjejerna i din klass, och att han har en fickkniv med sig. Jag förstår verkligen att det känns otryggt efter att en fått veta något sånt. Det är aldrig okej att hota någon. Tvärtom är det olagligt och går att anmäla till Polisen. Det är jätteviktigt att en kan känna sig lugn och trygg i skolan, och det är lärarnas ansvar att se till att eleverna gör det. Därför tycker jag verkligen att du ska prata med någon vuxen du litar på, och förklara vad som hänt och hur det känns. Finns det någon lärare som du känner att du kan vända dig till? Ibland kan det vara lättare att göra en sån sak tillsammans, så kanske kan du och en kompis göra det ihop? Du skriver att det är du och din kompis B och kanske två andra tjejer som vet om vad som hänt. Har ni pratat om hur det känns? Det låter bra att ni i alla fall är ett par stycken, som kanske kan stötta varandra?

Det kan kännas väldigt konstigt och obehagligt när någon en tidigare tyckt varit schysst inte längre är det, så som du beskriver att det är med tjejen i din klass som börjat hänga med den nya tjejen. Varför tror du att hon börjat bete sig annorlunda? Ibland kanske en försöker passa in eller vara cool, på ett sätt som gör att en inte är helt schysst mot andra kompisar. En del kan tycka att det känns spännande att röka och dricka fast en egentligen är för ung för att göra det, eller kanske just därför. Tror du att det kan vara så? Det är svårt att inte påverkas av de en har runt omkring sig, men jag hoppas att du kan känna dig trygg i att avstå från att röka och dricka även om några andra verkar vilja testa så tidigt. Det viktigaste är att en bara gör det som känns okej för just en själv.

Jag hoppas att du kan prata med dina kompisar och att ni kanske tillsammans kan prata med en lärare eller någon annan vuxen ni litar på. Du ska aldrig behöva känna dig otrygg i skolan, eller någonstans! Du får gärna höra av dig till oss igen och berätta hur det går, eller om du har andra frågor och funderingar.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se