Transsymbol

Här är frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om trans.

Emil(ie)!

Hej, jag är en tjej i en killes kropp. Jag hatar mitt yttre och önskar att få se ut som en tjej. Jag har börjat att klä mig i tjej kläder och använda smink, vilket inte uppskattas i skolan. Jag har berättat för mamma hur jag känner och hon har accepterat det, men min pappa har helt slutat prata med mig på grund av det här. Jag skulle vilja byta kön och äta kvinnliga hormoner. Det är det enda jag inte vågar säga till mamma. Hur gammal för man vara för att göra det, och hur berättar jag det för mamma?

Svar

Hej!

Vad bra att du skriver till oss! Modigt av dig att du klär dig som du vill och använder smink, trots att det inte uppskattas i skolan.

Starkt att du har berättat för din föräldrar! Att din pappa slutat prata med dig tycker vi inte är okej. Alla har rätt att uttrycka sig själva och vara som de vill utan att begränsas och osynliggöras av andra. 
Du skriver att din mamma har accepterat hur du känner, men att du inte vet hur du ska våga säga till henne att du vill byta kön. Ibland kan det vara lättare att skriva om saker, vad tror du om att skriva ett brev till din mamma? Ett annat sätt kan vara att söka stöd hos andra som varit i samma situation, som kan berätta hur det var för dem. Vi vill gärna tipsa dig om Transformering.se som RFSL Ungdom står bakom. Där kan du läsa mer om att komma ut, rättigheter och att förändra kroppen.

Det går att byta biologiskt kön om du känner att din kropp inte stämmer överens med den du är. Det görs genom operationer och hormonbehandlingar, men det får inte göras förrän du fyllt 18 år.

Du får gärna höra av dig till en tjejjour nära dig om du vill prata mer.

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se