Ett trassel

Här är frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om stress och oro.

Ångest över vänner

Hej, jag har de senaste dagarna haft extremt mycket ångest över gymnasiet och framtiden. Jag ska börja gymnasiet i höst och är väldigt orolig över att inte hitta några vänner. Just nu är de enda vännerna jag har i skolan och vi kommer ju separeras. Jag har knappt någon kontakt med dem på fritiden.
Jag har haft den här oron till och från under hela nian men nu är den på en ny nivå. Förut fokuserade jag bara på mig själv och hur min framtid skulle se ut. Jag har varit borta från skolan i två veckor pga att jag var sjuk och har därför inte träffat mina vänner och kommer inte kunna göra det förrän efter lovet. Jag vet inte om jag får de har tankarna bara för att jag inte har träffat några människor på väldigt länge. Hur går jag tillbaka till att fokusera på mig själv och min framtid?
Förlåt för att det blev en lång och flummig text.

Svar

Hej!

Först och främst, tack för att du delar dina tankar med oss och  för att du öppnar upp över din oro. Jag vill att du skall veta att det troligtvis händer de allra flesta människor att man känner som du när man skall börja gymnasiet. Det är ett stort kliv in i en början av vuxenvärlden och det är många känslor som kommer upp. Man skall börja i en ny skola, med nya människor och troligtvis en del förväntningar.

Jag skulle vilja säga till dig att allt kommer att lösa sig. De som kommer att börja i din klass kommer troligtvis att känna som du och vara lite orolig men också spänd över vad framtiden kan frambringa. De sakerna brukar ha ett magiskt vis att knyta människor samman, man hamnar lite i samma situation på något vis och kan förenas i det. Du verkar vara en härlig person med bra tankar och prioriteringar. Det är viktigt att tänka på sig själv och den framtid man vill bygga, stå stark i sig själv. Men det är såklart även viktigt att knyta nya kontakter och utmana sig själv socialt. Det där kommer falla på plats och skulle det bli lite "knaggligt" i början så får det bli det. Att känna oro för det som är okänt är helt normalt och jag skulle även säga att det är sunt. Det är bra att ge sig ut på okänt vatten ibland och de vänner du har idag behöver du ju inte lämna, är det personer som du verkligen tycker om att ha i ditt liv - knyt dem då närmare dig. Bara för att ni inte ses varje dag i skolan längre behöver ju inte det betyda att de behöver försvinna från ditt liv. Kanske knyts ni samman starkare av att behöva vara ifrån varandra och gå igenom nya erfarenheter.

Finns det kanske någon av dina vänner som du kan bolla dina tankar med? Det är alltid bra att få prata av sig och kanske känner de precis som du? 

Jag hoppas att mina tankar kan lugna dig lite och att du inte fortsätter att känna oro utan kanske istället kan få en förväntan och se med spänning på den nya era som du skall gå in i. Gymnasiet är något fantastiskt och en erfarenhet du kommer att ha med dig resten av livet. Jag hoppas och tror att du kommer att se tillbaka på den tiden med många olika och fina minnen.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se