Ett trassel

Här är frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om stress och oro.

Oro utan anledning

Hej, jag har haft konstant oro och nervositet dem senaste tre dagarna utan anledning och börjat gråta två av dem, allt detta utan anledning vilket gör det jobbigare för jag kan inte få bort oron eftersom jag inte vet varför jag är orolig, jag har pratat med min pojkvän om detta och då känns det bättre man oron kommer alltid tillbaka efter ett tag. Vad ska jag göra, jag vill inte gå runt o vara orolig eller nervös hela tiden?

Svar

Hej!

Oro utan anledning kan bero på hormoner, så kallad PMS (premenstruella symtom = symtom innan mens). När könshormonerna förändras under menscykeln så kan man må jättedåligt psykiskt veckan innan mens.

Det kan också bero på att du fångar upp den allmänna oron som finns i hela samhället nu på grund av coronaviruset. En del av oss påverkas mer än andra av den allmänna oron som finns överallt nu.

Men som du märkte när du pratade med din pojkvän så lättar oron alltid när man pratar om det. Försök fundera på om det finns något specifikt som du är oroad över. Och lyckas du komma på vad, fråga dig då: Kan jag göra något åt det? Om inte, försök att släppa det. Allmän diffus oro mår man inte bra av.

Fysisk motion, löpning till exempel, är också ett bra sätt att få kroppen lugn och tillfreds, och mindre orolig.

Kram,

/Tjejjouren.se