Ett trassel

Här är frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om stress och oro.

Skola

Hej jag går nu i årskurs 9. Det är väldigt stressande och oroväckande. Jag vill verkligen ha en prestation som jag kan utgå ifrån. Jag brukar tänka jag inte kan leva upp till mina förväntningar då duger inte jag. Det är som att jag hela tiden måste vissa att jag inte är sämst. Jag bygger på något sätt upp en fasad runt mig. Jag har det väldigt svårt nu i skolan. Då jag är underkänd i många ämnen. Det att känna att man liggr i riskzonen. Det känns väldigt jobbigt. Jag får det ofta svårt vid prov. Jag blir så stressad och klarar inte av pressen. Det leder då till att jag oftare presterar sämre.

Sedan är jag också underkänd i engelska. Jag har alltid haft problem med engelskan. Men när jag kom upp på högstadiet. Då kändes det som att allt bara föll ihop. Jag har nu en lärare som inte kan förstå mig. Hon lägger inte fram tydliga instruktioner som jag kan följa. Hon har inte berättat för mig vad jag kan göra för att bli godkänd. Därför känns det hopplöst nu när jag snart har gått ut grundskolan. Tror att jag hade klarat det om hon kunde lägga upp konkreta exempel på vad jag kan göra åt situationen.

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till oss och berättar om ditt mående. Det låter som att du har tänkt mycket på detta och att du i skolan vill ha konkreta exempel på vad du kan göra åt situationen. Så klokt att du pratar om det och har koll på vad du behöver <3

Att man vill prestera och ha kontroll är du inte ensam om. I dagens samhälle så förväntar vi oss alltför mycket av varandra men också av oss själva. Det är viktigt att komma ihåg att vi inte är våra prestationer. Du är värdig och bra precis som du är, för den du är!

Det kan vara mycket som påverkar ens mående i skolan, du berättar att du är underkänd i flera ämnen, har du kontakt med lärare eller kurator på skolan? Eller någon annan vuxen som du kan prata med?

Om du har svårt i skolan och känner att du inte blir förstådd av din lärare så kanske du kan kontakta er rektor eller kurator på skolan och fråga om deras hjälp. Enligt skolverket så har din skola skyldighet att hjälpa alla elever på bästa sätt.

Hur är det utanför skolan, hur har du det hemma? Du kanske kan tala med dina föräldrar eller någon annan nära person och fråga om de kan hjälpa dig.

Hoppas du kan finna en bra lösning för dig.

Ta hand om dig.

/Tjejjouren.se