Ett trassel

Här är frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om stress och oro.

ARG HELA TIDEN OCH PÅ ALLT

Hej! Altså jag är så arg. Hela tiden!! Jag vet inte vad jag ska göra. Men jag är mest arg i skolan. Liksom jag hatar ALLA i min klass. Hatar mitt schema, hatar matten som vi har 4 gånger i veckan. Jag tror kanske att det inte syns men jag skulle när som helst kunna börja gråta för att jag är så arg. När jag blev sjuk från skolan kändes det mycket bättre men nu är jag frisk igen och mår skit. Och det är så jobbigt för att jag skulle inte kunna byta skola, klass eller något sådant. Jag blir så stressad för alla prov. Som sagt är jag alltid arg, på allt och alla. Mitt huvud är som en kokande kastrull som kan koka över när som helst. Jag önskade att jag kunde sjukskriva mig från skolan eller få halsfluss eller något. Jag har typ inga vänner. Samtidigt som jag typ hatar alla. Kan någon hjälpa mig? Mvh en 13 årig tjej

Svar

Hej!

Tack för din fråga, vad modig du är som hör av dig och vill ha hjälp. Du är arg på allt i skolan, på de i din klass, på schemat, på maten. Det är mest i skolan du är arg, när du är hemma mår du bättre. Du skriver att du känner stress över alla prov och önskar att du kunde sjukskriva dig eller få halsfluss och att du inte har några vänner.

Det ska inte behöva vara som du beskriver att du mår skit av att komma till skolan. Det låter som att din ilska handlar om att det händer saker kring dig som inte blir bra för dig. Det är inte ditt fel att det är så. Att du är arg hela tiden är förmodligen en helt logisk reaktion på att något är fel. Vad tror du det kan vara om du gissar? Vad är det som känns fel och som gör att du blir arg i skolan? Om du vill kan du skriva ner allt du kommer på för dig själv för att sätta ord på det och för att förstå vad det handlar om. Du har rätt att känna allt du känner, ingen får ta ifrån dig dina upplevelser.

Finns det någon i din närhet som kan hjälpa dig att göra situationen i skolan bättre, så att du kan komma tillbaka och inte känna att det är skit? Det du tänker att du skulle behöva just nu är att få vara hemma ett tag. Vad fint att du känner efter vad som skulle hjälpa! Det är så viktigt och du vet bäst vad du behöver. Vårdnadshavare kan hjälpa till genom att sjukskriva en från skolan under en period för att du ska få en chans att må bättre. Det brukar finnas en kurator/skolsköterska på skolan som ska hjälpa till när elever mår dåligt eller behöver prata. Lärarna bör göra anpassningar för dig så att du inte blir lika stressad, till exempel muntliga prov istället för skriftliga, att du får sitta i en lugn miljö, kortare/färre skoldagar och mer hjälp på lektionerna.

Jag hoppas att du hittar några som hjälper dig så att du får den förändring du behöver. Om det inte blir någon skillnad så hör av dig igen! Du kan även söka upp din närmaste ungdomsmottagning, dit kan du vända dig för att få träffa en kurator för att få prata mer. Lycka till!

Kram,

/Tjejjouren.se