Ett trassel

Här är frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om stress och oro.

Prestationsångest och tvångstankar

Hej tjejjouren! :)

Jag undrar om ni har några tips eller saker jag kan tänka på när det gäller mina tvångstankar och prestationsångest (speciellt över skolan)?

Jag är en 16 årig tjej som nästan precis börjat ettan på gymnasiet. Skolan är egentligen rolig tycker jag, jag älskar liksom att lära mig nya saker och sådant. Men jag har ett problem.. Jag har alltid försökt mitt bästa i skolan och vill alltid ha så höga betyg som möjligt, och kan plugga så mycket tills jag tycker att det tillochmed blir jobbigt för mig själv. Allt detta har lett till en enorm prestationsångest (då jag vill prestera så bra som möjligt, men det är inte skolans krav alltså som ger mig prestationsångest, utan mina egna krav för att förtydliga) och även tvångstankar (som tex att jag måste göra läxor när jag kommer hem, eller att jag måste ha koll på vad jag har och bli klar med det så snabbt som möjligt, får verkligen en galen stress och oro annars över att inte få så höga betyg). Jag har dock höga betyg som jag är stolt över, men vägen dit har kanske inte alltid varit så tillfredsställande så att säga då det är tvångstankarna och prestationsångesten som är en av anledningarna till att jag verkligen vill få bra betyg och kämpar mig igenom även om jag känner att jag inte orkar eller egentligen bara behöver ta det lugnt och försöka må bra i mig själv.

Allt detta känner jag nu inte går att hantera. Det går liksom ut över hela min vardag, jag tänker nästan ständigt på skolan och är orolig för att inte prestera bra. Det kan vara för minsta lilla läxa till ett stort prov, vill alltid prestera så bra som möjligt. Känner bara att allt blir för mycket och jag vet att jag egentligen måste stanna upp ibland och bara återhämta mig, vila och ta det lugnt med läxorna ett tag men de där tvångstankarna jag får att jag måste plugga tar liksom över. Vill bara kunna känna mig fri och inte tvingad av mig själv att göra läxor på min lediga lördag tex.

Jag har pratat med mina föräldrar om detta och de tycker inte att detta är bra, de har ju själva sett hur förstörd jag kan bli pga detta och när jag ej har kontroll över läxor eller vad jag behöver göra (kan tillägga att jag har ett stort kontrollbehov som inte gör allt lättare heller). De märker verkligen vilken prestationsångest jag har och vi pratade ihop oss om detta häromdagen. Vi kom fram till att jag iaf ska ta helt ledigt från att göra skolarbete på fredagar och lördagar och så får vi se hur jag mår, även fast jag känner en enorm stress just nu i början över att inte kunna plugga då pga mina dumma tankar i huvudet och att jag är så van vid att plugga varje dag för att bli säker på att lära mig. Men jag vet att detta i längden kommer vara bättre, vill ju egentligen hellre kunna må psykiskt bra och kunna förstå att det inte gör något om jag inte pluggar hela tiden eller inte får A på varje prov/läxförhör. För vill inte detta, visst är det bra att vara ambitiös, men vill inte känna mig så låst och tvingad (av mig själv) till att plugga hela tiden. Vill kunna känna en frihet oftare och kunna få bort min prestationsångest och tvångstankarna som bara tar över mig.

Så detta tror jag är ett bra steg på vägen. Men, jag undrar om ni har några andra tips på hur jag ska kunna få bort dessa höga prestationskrav och tvångstankarna jag har över skolan, för jag vill kunna fortsätta tycka att skolan är roligt att gå i utan att min hjärna/tankar ska förstöra det! Vill inte känna ångest hela tiden. Så tacksam för tips!

Detta blev så himla långt och rörigt men jag hoppas ni förstår lite iaf vad jag menar och det var skönt att få skriva av sig! Tack på förhand :)

Svar

Hej!

Så bra att du hör av dig med dina funderingar! Precis som du skriver så är det väldigt bra att sätta ord på sina tankar.

Du skriver att du precis har börjat på gymnasiet. Jag är dock inte helt säker på om du alltid har haft dessa tankar, det är dock vanligt att tankarna förvärras när man börjar på gymnasiet eftersom det ofta börjar pratas mer om betyg på gymnasiet. Det kanske kan hjälpa att fundera över när tankarna började, då kan du kanske lättare försöka komma fram till vad som triggade dem.

Jag funderar lite över om du har något mål med din höga studiedisciplin. Är det en kunskapstörst du vill stilla, någon särskild utbildning du vill komma in på, eller bara en slags känsla av att du "måste"? Det verkar utifrån texten som att du tror att det är tvångstankar. Men jag tänker att tvångstankarna kanske grundar sig i något annat mål. Mitt tips är att du funderar över det. Om du går till botten med om det finns något som ligger bakom tvångstankarna så kan du kanske jobba med det.

Det är dock väldigt kul att du verkar känna en sådan stark lust att lära! Det är en fin egenskap och jag hoppas verkligen att du kan känna mer av det och mindre ångest kring plugget.

Kom också ihåg att du inte är ensam! Det är otroligt vanligt att studenter på alla utbildningsnivåer känner såhär. Det första steget är att konstatera problemet och att prata om det. Det har du gjort så du har kommit en god bit på vägen! Du kanske kan vända dig till en kurator eller annan professionell som du kan prata med?

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se