Ett trassel

Här är frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om stress och oro.

Jag känner mig så otroligt stressad

Hej! Jag heter Sara och jag är 17 år. Grejen är att jag känner mig så otroligt stressad, allt tack vare skolan. Jag går i naturvetenskapsprogrammet i medicin och hälsa och jag har så mycket plugg att jag verkligen inte vet hur jag ska hantera stressen, har inte ens nån fritid längre då jag sitter och pluggar varje dag. Sedan är det också att jag har så mycket ångest inför betygen, då jag vill satsa så högt som möjligt för att min dröm är att bli tandläkare, men det är så otroligt svårt att få höga betyg och trots att jag pluggar och jobbar 10 gånger hårdare än alla mina andra klasskompisar så får jag bara C i betyg eller lägre, vad ska jag göra? Min största rädsla är att jag inte kommer in i tandläkarprogrammet.

Svar

Hej Sara!

Vad bra att du hör av dig till oss på Tjejjouren.se med din oro.

Du skriver att skolan och mängden plugg på programmet du läser orsakar mycket stress och det är svårt att hantera. Detta påverkar även din fritid eftersom du pluggar varje dag. Det finns flera saker en kan göra för att lära sig hantera stress som du beskriver. En strategi kan vara att prioritera på att annat sätt. Att kanske planera in en stund varje dag som bara ska ägnas åt att slappna av och inte tänka på skolan och plugg. Det kan t.ex. vara att läsa, träffa vänner, promenera, se en film eller en serie eller något annat som du tycker om att göra. Det behöver inte vara en lång stund. Det är även viktigt att få ordentligt med sömn för att kunna hantera stressen på ett bättre sätt. Även hälsosam, varierad och god mat och motion kan hjälpa till med att minska stress. 

En del av stressen beskriver du är betygen eftersom du vill bli tandläkare och det är svårt att få höga betyg trots att du lägger mycket tid och energi på att plugga. Du skriver även att du har en rädsla för att inte komma in på tandläkarprogrammet. Har du funderat på att be om hjälp? Du skulle exempelvis kunna kontakta studievägledaren eller kuratorn på din skola. Dom kan ge stöd och hjälpa dig med studierna och ditt mående. Det kan även finnas människor omkring dig som kan ge stöd och hjälp genom att t.ex. plugga tillsammans och hjälpas åt.  

Långvarig stress och oro är ingenting du ska behöva leva med och du förtjänar att må bra och kunna njuta av livet och din fritid. Jag hoppas att du fått några svar som kan hjälpa dig vidare. Kontakta oss gärna igen med dina funderingar.

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se