Ett trassel

Här är frågor som kommit in till jourernas gemensamma frågelåda om stress och oro.

En konstig tjej

Hej!
Jag är 13 år.
Jag har nästan precis börjar på en ny skola, med en ny klass. Jag är väldigt blyg av mig. Och det gör att jag i te bogar prata eller göra ngt i skolan och jag har börjat tänka på hur jag ser ut om jag är tjock eller ful. Och jag har börjat stressa mer och beskymrat mig över betygen. Och hag tycker allt går så fort med gymnasium, bostad, framtiden. Jag har fått hittar av panikångest och mår inte bra. Jag verkligen hatar mina nya klasskamrater och skolan är så äklig det sitter snus på väggar och det luktar rök från ciggareter. Och jag vet inte om jag ska prata med kuratorn på skolan. Jag vågar inte riktigt.

Svar

Hej! 

Vad bra att du vänder dig till oss på Tjejjouren!

Vad modigt och bra att du hör av dig till oss med din fråga! Många tycker att det är svårt att börja i en ny klass och du är inte ensam om att känna dig blyg inför att prata med nya människor. Du berättar att du känner dig stressad och har haft panikångest, så ska du verkligen inte behöva ha det. Det finns hjälp att få! Vad bra att du vet om att det finns en kurator att vända sig till. Jag tycker att det är en superbra idé att prata med kuratorn! Kuratorer är till för just sådana problem som du berättar om. Ofta kan det kännas väldigt skönt att få prata av sig med någon utomstående - och du vet väl att kuratorn har tystnadsplikt? Det betyder att kuratorn inte får berätta för någon annan vad du och har pratat om, det kan vara skönt att veta.

Att du skriver till oss på Tjejjouren och berättar hur du känner är jättebra och modigt gjort. Vi tror på dig! Du är värdefull och viktig och superfin precis som du är och du har rätt att må bra i skolan. Det kan ta lite tid innan en känner sig bekväm med de nya klasskompisarna och nya lärare, men det betyder inte att du ska behöva må dåligt.

Du skriver att du inte vet om du vågar prata med kuratorn. Jag tänker att du skulle kunna prova att gå dit och testa att prata med personen om något som du tycker är lite mindre läskigt. Du kanske kan börja med att fråga om personen kan berätta mer om vad en kurator gör, så får du känna efter lite hur personen är att prata med och sen kanske det känns bättre att öppna upp sig. Vad tror du om det?

Lycka till! 

Mvh Tjejjouren.se