Självskadebeteende eller inte?

Hej jag är en tjej på 14 år och mår jätte bra. Jag tränar mycket en sport jag verkligen älskar har en jätte bra pojkvän o bra vänner o familj. Men när jag blir sur eller ledsen och är det en period ( några dagar) så blir det jobbigt. För att inte känna dej inte smärtan har jag tagit en rakhyvel och skärt mej lite bara för att kunna annan smärta. Skulle själv inte kalla det självskadebeteende för mår inte dåligt alls, har gjort detta två gånger och det känns alltid mycket skönare efter jag gjort det, men det är jobbigt att dölja och svider några dagar efter. Vill inte snacka me mina vänner för en av dom har haft självskadebeteende och skärt sej för att hon hatade sej själv, och hon kommer bara tro att jag oxå har det. Vad ska jag göra? är det självskadebeteende? Borde jag berätta? Borde jag sluta?

Svar

Hej!

Vilka bra frågor du har och vad starkt av dig att höra av dig hit.

Du beskriver att du mår bra och har ett bra socialt nätverk med pojkvän, vänner och familj. Vidare berättar du att när du blir sur eller ledsen under en period så upplevs det väldigt jobbigt för dig. Två gånger har du därför använt en rakhyvel för att skära dig och du berättar att det är för att känna "en annan smärta" och att det känns skönare efter att du har gjort det. Har jag förstått dig rätt då? Att skada sig själv är ett sätt att lätta på det som kan upplevas jobbigt och många beskriver precis som du, att det kan kännas skönare för stunden. Det finns andra sätt att hantera det jobbiga som pågår inom en, och att skada sig själv löser inte det som känns jobbigt på lång sikt. Det positiva är att det finns hjälp att få! En del personer som är i samma sits som du kan känna att det är en lättnad att få berätta för en annan person om vad som pågår. Om du skulle välja en person att berätta för och som du känner dig trygg med, vem skulle du välja att berätta för då?

Du beskriver att du har funderingar kring om det är ett självskadebeteende du har. Vad bra att du reflekterar kring din egen situation! Om en tuff situation har utmynnat i att du skurit dig själv kan det bli ett sätt att lätta på jobbiga känslor även vid andra tillfällen när du upplever att det känns tungt. Här kan du läsa mer information kring att självskada: https://www.umo.se/att-ma-daligt/skada-sig-sjalv/om-att-skada-sig-sjalv/. Om du känner att du vill prata med någon annan än en kompis eller en vuxen i din närhet finns det ett forum som är inriktade på självskadebeteende där du kan få stöd och hjälp; https://sjalvskadechatten.shedo.se/. På länken till Shedo hittar du även en färdighetslista, där det finns olika alternativa saker du kan göra när du känner att känslorna blir för tuffa eller jobbiga för att hantera. Du kan även kontakta din ungdomsmottagning, skolkurator eller vårdcentral för att få prata med någon och ta reda på hur du mår inombords och även få hjälp med att hantera jobbiga känslor på andra sätt än att skada sig själv. Du förtjänar att må bra och det är starkt av dig att ställa dina frågor och söka svar så tidigt! Du kan alltid höra av dig till någon av våra chattar eller på telefon.

Ta hand om dig!!

/Tjejjouren.se