Kompis, skär sig

Hej! Jag fick reda på att min kompis skär sig (såg det när hon tog upp ärmen, och hon bär bara hoodies) När jag fick reda på det, frågade jag henne det, och jag började att gråta. Så fort jag tänker på det börjar jag att gråta, alltså gråter jag typ varje dag i skolan. Men kan inte säga till någon för jag har lovat att inte säga till någon! Men jag orkar inte mer, jag är så orolig för henne. Hon sa att det var längesedan och hon har slutat men ändå. Borde jag berätta för någon?

Svar

Hej!

Om jag förstått frågan rätt så har du upptäckt att din kompis skär sig, men hon vill inte att du berättar för någon? Du låter som fantastisk vän som bryr dig jättemycket om henne och hennes mående. Jag förstår att detta är jobbigt för dig och att du är i en svår situation eftersom hon fick dig att lova att inte berätta för någon. Det är jätteklokt att du skrivit och berättat, för du behöver inte bära på detta själv. Det är svårt att veta hur man ska göra i en situation när man lovat men det är jätteviktigt att du också har någon som du kan prata med.

Att skära sig kan vara väldigt farligt och jag förstår att din vän inte mår bra. Jag tycker att du kan berätta för någon i hennes eller din närhet. Ibland kan man behöva bryta mot vissa löften när det är för den andra personens bästa. Även om du har lovat att inte berätta för någon så behöver din vän hjälp av någon professionell. Skulle du kunna prata med henne om detta? Kanske kan du tipsa henne om vart hon kan vända sig, t.ex. kuratorn på skolan, en kurator på ungdomsmottagningen, att hon kontaktar en tjejjour, eller prata med någon vuxen ni litar på? Det finns också en hemsida som heter shedo.se, dit kan man vända sig för stöd om man är anhörig eller självskadar.

Jag tycker att du ska berätta för någon som kan hjälpa dig ta det här vidare. Du ska inte behöva bära på detta själv. Du är en jättefin vän som vill att hon ska må bra och finns där för henne, hon har tur som har dig som sin vän.

Ta hand om dig och tveka inte att höra av dig igen!

Kram,

/Tjejjouren.se