Söka hjälp för självskadebeteende och depression??

Hej! Vet inte riktigt om detta är rätt ställe att vända sig till, har aldrig skrivit till någon jour tidigare så det känns lite konstigt. Jag vet inte var jag ska börja, eftersom att jag har en hel del problem som tillsammans bidrar till att jag mår mycket psykiskt dåligt. Jag fick diagnoserna depression och anorexia för cirka fem år sedan. Har sedan dess haft mina perioder där jag mått sämre, men även de då jag mått bättre. Har under det senaste året hamnat i ännu en ”mörk” period. Jag har ett självskadebeteende sedan cirka två år tillbaka, något som under de senaste månaderna har blivit värre igen (skadar mig både fysiskt och psykiskt). Jag har också en del självmordstankar, som även de blivit värre. Jag känner att jag behöver prata om det men vet inte vem jag ska vända mig till. Några tips på vad jag kan göra för att ta hjälp?

Svar

Hej!

Vad modigt att du vänder dig till oss med dina funderingar, även om det kändes lite konstigt för dig. Du berättar att du mår dåligt men vet inte riktigt vart du ska vända dig för stöd, stämmer det? 

När livet blir mörkt och det är svårt att se ljuspunkter, när ångesten blir stor eller lusten att skada sig själv tar över, kan det hjälpa att prata med någon som förstår, lyssnar, tror på dig och stöttar dig. Ibland är det något särskilt som hänt som gör att man börjar må dåligt, ibland finns det ingen tydlig orsak utan det bara kommer över en. Har det hänt något särskilt som gjort att du hamnat i en "mörk period"?

Oavsett är det bra att prata om känslorna och tankarna, hur de känns, när de kommer, om vid vilka tillfällen de dyker upp och av vilka orsaker. Kanske finns det ett mönster. Eller så finns det inget mönster.

Ibland räcker det med stödsamtal och support från vänner och familj för att det ska kännas bättre. Ibland kan det behövas någon psykiatrisk behandling och/ eller medicinering för att få bukt med känslorna.  

Du berättar att du tidigare fått diagnoser, var det av sjukvården? Vad tror du om att kontakta sjukvården igen i så fall? Du kan vända dig till din vårdcentral och berätta om hur du mår. 

Om det känns jobbigt eller om du inte har möjlighet att vända dig till din vårdcentral så kan du kontakta en tjejjour. På tjejjouren.se kan du hitta jourer som erbjuder stödchatt, stödtelefon, stödgrupper och liknande. Du kanske hittar en jour som ligger nära dig, eller så känns det bättre att kontakta någon som ligger längre bort. Du väljer själv. Du får alltid vara anonym. 

När lusten att skada dig själv kommer över finns det många knep att ta till för att distrahera sig själv. Det kan vara att ta en promenad eller låta en isbit smälta. Hur har du gjort tidigare när du lyckats stå emot lusten att skada dig själv? 

Det finns hjälp att få, du är inte ensam.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se