tjej med problem

Hej tjejjouren! Jag är en 14-årig autismtjej med sjukt dålig impulskontroll och jag har gjort mycket dåligt som att skolka,smygfilma/fota,gjort fakekonton,hatkonton,varit uppkäftig mot dem som vll hjälpa osv och jag mår så dåligt,det ända jag kan göra är att klanka ner på mig själv och säga t mig själv hur dålig,ful och mindre värd jag är. Jag drömde också inatt att jag hade 10-15 jack på varje arm av en kniv och jag känner mig sjukt rädd. Mina drömmar varierar beroende på hur jag mår och kan inte få bort bilden från huvudet. Kan inte heller sluta göra om mina misstag 100 ggr. Jag mår skit och vet nte vad jag ska göra för att få impulskontroll eller så hjälp mig:(

Svar

Hej!

Vad modigt att du vänder dig till oss med dina frågor och funderingar.

Du berättar att du mår dåligt över din impulskontroll och att du gör taskiga grejer mot andra, stämmer det? Och du klankar ned dig på dig själv och du är orolig över att du ska börja självskada?

Att bryta ett negativt mönster kan vara svårt, men det går! Självklart ska du inte behöva gå runt och må dåligt, du förtjänar att må bra! Du kan ta kontakt med kuratorn på din skola eller prata med ungdomsmottagningen där du bor. De kan hjälpa dig med att prata om varför du gör saker som du själv tycker är dåligt och försöka hitta strategier för att hantera dina impulser.

Redan nu kan du börja fundera över vilka tillfällen det är som impulskontrollen brister, vad är det som triggar det? Är det alltid vid samma typ av situation? Kanske finns det någon aktivitet du kan hitta på att göra när du får lust att göra saker du tycker är destruktiva - du kanske ta en promenad, eller dansa en stund för att skingra dåliga tankar? Organisationen Shedo har tagit fram en lista på smarta grejer att göra när en får destruktiva tankar: http://www.shedo.se/stod/fardighetslista/

Du ska inte behöva må dåligt och göra saker som du sedan ångrar. Det finns hjälp att få. Du kan självklart också chatta med våra jourer för att få stöd.

Ta hand om dig, kram!

/Tjejjouren.se