Anonym hos gynekologen?

Är 20årig tjej som blev våldtagen när jag var 14 år. Sen ett litet tag efter bara så träffade jag en man som skulle ha sex med mig för att jag ville skada mig själv för va så jävla förstörd efter det som hände. Det har gått 6 år sen de hände men Mår fortfarande jättedåligt har varit mycket värre men bättre nu men det går i vågor lixom, mår inte bra, åker in o ut på psyket o inlagd månadsvis sen hemma nån vecka sen tillbaka på psyket, sen in till sms o gynakuten hela tiden för att jag har skadat mig genom att stoppa upp rakblad och glasbitar i underlivet eller tagit in en smutsig tampong o hoppas på att bli sjuk eller tryckt in en vas pinne o rispat där inne o runtom, för att jag mår så jäkla dåligt inombords, ska göra ptsd behandling snart o jag är så å jävla nervös drömmer mardrömmar o kissar på mig o svårt att göra saker jag tycker e kul. Börjar må sämre igen kommer jag blir sämre på grund av behandlingen? Härom dagen skadade jag mig med en pinne rispade o hackade in den i hålet och rispade på insidan, den gjorde jätteont o blödde lite, men behöver jag gå till gyn eller så och kolla upp ? Saken e den att jag är livrädd för varit där så mycket o de har varit jättejobbigt o vågar inte säga till nån att det har kommit tillbaka de självskadebeteendet när jag vill skada mig mellan benen. Och tankarna blir bara värre o starkare. Tror du de e för att jag ska börja prata o så. Kan man gå till gynekologen på vårdcentralen och gå dit o vara anonym o gratis och att inget papper skickas hem.? För annars vågar jag inte ta hjälp, känns som de blir värre o värre.så vad ska jag göra står inte ut.!?

Svar

Hej och vad modigt att du hör av dig till oss på Tjejjouren!

Du berättar att du har varit med om en våldtäkt som triggade igång ett självskadebeteende. Detta har även lett till att du nu ska göra en PTSD-utredning. Du beskriver att nu när du väntar på utredning så har självskadebeteendet kommit tillbaka och att du har varit på sjukhuset flera gånger för olika saker. Du frågar om du ska kolla upp dina nya skador, om du kommer att bli sämre av behandlingen och du undrar även om du kan vara anonym hos gynekologen, om det är gratis och om det skickas hem några papper.

Jag tolkar det du berättar som att du har varit med om många jobbiga saker och att du har det svårt nu också med ett självskadebeteende som gör att du gör dig själv illa. Eftersom du berättar att du har nya skador tycker jag absolut att du ska söka vård för detta, då det är det enda sättet för dig att få hjälp med dina fysiska skador. Även om det kan vara svårt och jobbigt att söka vård så är det viktigt att du får den vård du behöver för dina skador. Kanske har du en vän eller någon du litar på som kan följa med dig som stöd, om du tar kontakt med en tjejjour i din närhet kan de följa med dig som stöd?

Som 20åring kan du gå till ungdomsmottagningen för att göra gynundersökning gratis, däremot kan du inte vara anonym. Vem är du orolig ska få reda på detta, är den någon du bor med? Vanligtvis skickas inte brev hem, på UMOs hemsida står det såhär; "Alla som jobbar inom sjukvården, till exempel på ungdomsmottagningarna, har tystnadsplikt. Det betyder bland annat att de inte får berätta för en förälder eller någon annan att du har varit och gjort en gynundersökning, förutom i vissa speciella fall. Om du undrar kring det kan du börja ditt besök med fråga om tystnadsplikten".

Tyvärr kan jag inte svara på om det är gratis att göra på andra ställen. Jag rekommenderar dig att ta kontakt med vården för att få hjälp och sedan berätta om din situation och att du inte vill ha några papper hem, kanske kan vårdpersonalen hjälpa dig med det och förstår din situation.

Angående din fråga kring om ditt självskadebeteende kanske har kommit tillbaka på grund av att du ska göra en utredning är svårt för mig att svara på. Det kan bero på det men det kanske också kan bero på andra saker, hur känner du själv inför utredningen? Oavsett vad det beror på tänker jag att det är väldigt bra att du ska få hjälp och göra en utredning. Jag tänker att det är något som kan hjälpa dig att må bättre att få professionell hjälp och vård. Det kan vara svårt och jobbigt att berätta att ett självskadebeteende har kommit tillbaka och hur man mår, men att berätta för någon som kan stötta dig kan kanske vara något som hjälper dig. Du ska inte behöva vara ensam med ditt mående. Du är modig som har skrivit hit och berättat, du är välkommen att höra av dig till oss igen, via chatt, telefon eller mejl. Beroende på vart du bor kan du även besöka någon av våra jourer. Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se