Snälla ge mig hjälp( ._.)

Hej jag har typ två frågor men skulle uppskatta om ni satte denna under självskadande så jag lätt kan hitta den <3
1. Jag vill typ börja andväna tampong men vet inte riktigt hur långt upp den ska ska den stocka ut lite eller ska deb hela vägen in. Uppskattar gärna en rätt utvecklad förklaring till denna heheh

2. Nu om mitt självskadebeteende. Jag har skärt mig på armen ett x antal gånger och bestämde mig efter ett tag för att berätta för min kompis som var väldigt förstående men det hjälpte inte riktigt att sluta så jag frågade mitt ex (dum idé) för kag vet att han haft problem med detta. Han lovade att inte säga till nån men sedan fick jag ett meddelande från en av mina killkompisar som frågade om jag skurit mig och då hade alltså mitt ex sagt till honom. Min killkompis lät mig inte förklara och trodde bara jag gjorde det för upp märksamhet (helt fel) har nu tappat kontakten med honom men vill ha tillbaka den hur ska jag göra?
Jag slutade sendan skära mig och har nu varit självskadebeteende fri i 25 dagar (hehe stolt) men har liksom fått tillbaka med dåliga mående och har fler angånget varit nära att gör dt igen snälla ge mig tills på att sluta!

Svar

Hej!

Vad klokt och starkt att du hör av dig till oss med dina funderingar.

Du skriver att du har några frågor, ena är om hur långt man ska trycka upp tampongen. När du ska använda tampong, är det lättast att använda ett finger när du ska sätta in den, då kan du tänka att du ungefär för in tampongen så långt som fingret är, och ser till att du har en ganska lång bit snöre kvar ute. Det finns olika storlekar på tampongerna beroende på hur mycket man blöder, man kan behöva prova sig fram lite för att se vilken man är bekväm med.

Du berättar att du och din vän tappat kontakten efter att han fick reda på om ditt självskadebeteende och det låter jobbigt. Hur känner du över att han inte gav dig en chans att förklara? Du kanske kontakta honom och träffas så att ni kan prata ut? Det kan finnas en risk att han inte vill men då vet du att du har försökt.

Så modigt av dig att berätta om ditt självskadebeteende! Och så himla bra att du varit självskadefri i 25 dagar. Du skriver också att du vill ha tips på hur du ska sluta skära dig, så starkt av dig! För varje gång du inte skär dig så blir det lättare och lättare att sluta. Något man kan göra är att t.ex. undvika saker som man vet kan trigga igång ens ångest, så som en viss musik, film, vissa människor eller platser. Och om man känner att man ”måste” skära sig så kan man försöka sätta ord på det man känner, antingen för sig själv eller prata med någon man litar på. Eftersom du varit självskadefri i flera dagar då kan du nästa gång du känner för att skära dig tänka att du faktiskt har lyckats lösa situationen tidigare utan att skada dig, hur gjorde du då? Du kan fundera på om det finns något annat du kan göra när dessa känslor kommer upp som att ta en sabb promenad, dansa till hög musik, skrika, ringa en vän, läsa en bok, fokusera på dina andetag. Det kanske låter löjligt men du kan hitta något som funkar för just dig. Här kan du läsa om fler tips på hur du kan göra .

Det finns flera ställen man kan vända sig till för hjälp, har du pratat med någon? I skolan kan man vända sig till kuratorn, skolsystern eller annan vuxen som socialpedagog/fritidspedagog eller lärare. Ungdomsmottagningen erbjuder samtal hos kurator eller psykolog. Vårdcentralen har samtalsterapeuter som man kan få komma och prata hos. Psykiatrin erbjuder stöd och hjälp. Är man osäker på vilken hjälp som skulle passa vet kuratorn och skolsystern det. Och du är alltid välkommen att chatta med oss.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se