Jag har cuttat mig :/

Jag har skärt mig ett antal gånger. Jag hade inte berättat detta för någon och ingen misstänkte något heller tills min bösta vän såg min arm en gång i omklädningsrummet. Jag lovade henne att sluta men det är inte så lätt.
Ibland så känner jag att jag verkligen måste men jag är rädd att hon ska lämna mig... hon är typ min enda vän för alla andra i min klass snackar skit om mig och kallar mig bitchig och bossig (jag frågade en gång varför jag var bossig och svaret jag fick var att folk följde efter mig, och det är ju egentligen inte mitt fel)
Hursom helst hur ska jag kunna sluta skära mig?

Svar

Hej!

Tack för din fråga till frågelådan, så himla bra att du hör av dig!

Du berättar att du har skadat dig själv ett antal gånger och undrar hur du ska kunna sluta. Tack för att du berättar! Precis som du säger så är det ju inte så lätt att göra det bara så där, även om en lovat någon annan. För att sluta skära sig behöver en ta hjälp av någon annan.

Jag tänker att det finns anledningar till att du har skurit dig själv som kan vara bra att prata med någon om. Du säger att du inte berättat det för någon och att ingen misstänker det utom din nära vän. Finns det någon som du hade kunnat prata med som du litar på? Om det känns svårt, så kan du börja med att prata med oss jourer, som du gjort nu eller en förening som heter Shedo som har en chatt kring just självskador som t.ex. att skära sig själv. Vi finns här och är alltid kvar oavsett.

Det finns många tips en kan ta del av för att hejda impulsen att skära sig när den kommer och det känns som att en "måste", alla dessa finns samlade i något som heter "Färdighetslistan" som Föreningen Shedo har gjort. Den hittar du här. Det är alltifrån att kasta saker, till att ta en snabb promenad, skrika eller dansa till hög musik. Det kan låta ytligt och det är ingen lösning för alltid men det kan vara bra att ha något att göra just i stunden när känslan av att vilja skada sig själv kommer. För varje gång en inte gör det, blir det lättare och lättare att sluta.

Du skriver också att du är rädd för att din kompis ska lämna dig.  Tänker du att hon skulle lämna dig om hon visste att du skar dig? Det låter som en viktig person för dig och som att hon bryr sig om dig.

Hur länge har det varit såhär i din klass att de andra snackar skit om dig och kallar dig bitchig och bossig? Det låter som en väldigt jobbig situation att vara i. Är det någon på skolan som har tagit upp detta och pratat med klassen? Så här ska du verkligen inte behöva ha det! Det måste skolan se till!

Skriv gärna med oss igen och berätta hur det känns. Vi finns här för dig!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se