Vet inte va ja ska göra

Hej jag är en tjej på 14 år.under en lång period har jag mått dåligt, haft ångest osv. Men de är inte de ja ville fråga om...

Ja har under ett tag pratat med en kille på nätet. Han är lite äldre än mig men det är inte de som är grejen. Han har berättat för mig att han ska ta självmord efter nyår och ja vet inte vad ja ska göra. Kommer träffa honom snart. Är så rädd att han kommer göra det o ja tycker verkligen om honom. Snälla hjälp mig.

Svar

Hej!

Vad bra att du vänder dig till oss med dina funderingar, och vad fint av dig att visa omtanke!

Du skriver att du är orolig för att en kille du pratat med på nätet säger att han ska ta sitt liv efter nyår och du undrar vad du kan göra.

Det finns lite olika saker man kan tänka på. Du kan till exempel fråga om han vill prata om varför han vill begå självmord. Att ha någon som lyssnar utan att döma kan betyda mycket för någon som mår dåligt. Du kan även försöka peppa honom till att söka hjälp. För även om du finns där och stöttar, så behöver han troligtvis få professionell hjälp. Han kan till exempel kontakta sjukvården, som vårdcentralen, ungdomsmottagningen eller om det är akut, ringa 112. Man kan även bli kopplad till jourhavande präst via 112.

Du kan tipsa om att det är möjligt att chatta med till exempel Självmordslinjen på https://chat.mind.se/ . Det finns flera andra ställen man kan ringa eller skriva till om man behöver prata med någon. Kontaktuppgifter till några såna ställen finns samlade på denna sida: https://www.suicidezero.se/hjalp . Där finns nummer till bland annat Jourhavande medmänniska, Jourhavande kompis och Ungdomsmottagningen.

Det kan vara känslomässigt tungt att stötta någon som mår så dåligt att hen vill ta sitt liv. Man måste komma ihåg att ta hand om sig själv också. Då kan det vara bra att prata med någon vuxen man litar på, eller med till exempel oss på Tjejjouren.se.

Du nämner också att du under en lång tid har mått dåligt och haft ångest, även om det inte är det du ville fråga om så vill jag gärna säga att du är jättevälkommen att skriva till oss om du vill prata om det. Du kan alltid välja att vara anonym om du vill, det är viktigt och bra att prata om hur man mår. Du är inte ensam, vi finns här för dig.

Skriv gärna tillbaka om du har fler funderingar!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se