Vän mår dåligt :(

Hej jag har en väldigt nära vän som jag lärde känna för typ en månad sedan. (Vi går på samma skola). Hon väger 24 kilo och vill gå ner 14 kg till, hon har försökt ta självmord på toaletten o skolan och skär sig regelbundet. Vet inte vad jag ska göra, sagt till alla vuxna i skolan men ingen jävel bryr sig....

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till oss på Tjejjouren.

Du berättar att du har en nära vän som du känt ungefär en månad som skär sig regelbundet och försökt att begå självmord på toaletten i skolan. Du skriver att hon väger väldigt lite och vill gå ner ännu mer. Du berättar att du försökt prata med vuxna i skolan men att ingen bryr sig.

Jag vill först säga att du är en jättebra vän till din kompis som bryr dig så mycket om henne. När det kommer till självskadebeteende är det jättesvårt att veta vad en ska göra. Du kan själv inte få din kompis att sluta men det är bra att fortsätta stötta henne genom att vara hennes vän. Du är stöd för henne bara genom att finnas där och tro på henne. Att finnas där och bara göra saker ihop som att ta en promenad eller kanske gå på bio ihop.

Jag tycker att du ska försöka få din vän att prata med någon om hennes problem. Du kan berätta för henne att du är orolig för henne och att hon ska söka professionell hjälp. Du skrev att de vuxna i skolan inte lyssnar, finns det någon annan som du kan vända dig till, kanske en vuxen du litar på, någon i hennes familj eller din? Du kan även be din vän att skriva till någon av våra jourer, jourerna kan hjälpa till med tips och stöd där hon kan få stöd och hjälp.

Det är viktigt att du inte glömmer bort dig själv i det hela. Om ni har en skolkurator på eran skola så kan du prata med den. Det är dennes jobb att lyssna på dig och försöka hjälpa dig.

Jag länkar till Ungdomsmottagningen, där finns det mycket bra tips.

https://www.umo.se/att-ma-daligt/atstorningar/om-nagon-du-kanner-har-ats...

https://www.umo.se/att-ma-daligt/skada-sig-sjalv/om-nagon-du-kanner-skad...

Ta hand om dig och hoppas att det går bra med din vän. <3

// Tjejjouren.se