Anna!

Min kompis har skärt sig/cuttat sig.Hon säger att jag kommer må dåligt av att veta men jag vill finnas där för henne! Hur ska jag prata med henne. Jag tänker inte bara säga att jag finns där,för hon tror jag inte "vill" veta.Att jag bara försöker prata med henne för att jag är hennes kompis Snälla hjälp mig så. Snabbt som möjligt kram

Svar

Hej Anna! Det är jättebra att du hör av dig till oss angående det här. Du är en fin vän som bryr dig om din kompis och vill hennes bästa. När det kommer till självskadebetende hos någon man känner är det svårt att veta vad man ska göra. Det är jobbigt att se någon man tycker om göra sig illa. Du kan själv inte få din vän att sluta, men det kan alltid vara skönt för din kompis att ha en person som du i sin närhet som bryr sig.

Det jag vill trycka lite extra på är att du inte kan få din kompis att sluta utan det skulle vara bra om din vän hade en vuxen person att prata med, en som är van att prata med unga om de här typen av problem. Vet du om hon har haft kontakt med någon tidigare? Eller om hon till och med har det nu? Jag tänker då främst på en kurator eller skolsköterska på skolan eller kanske någon personal på ungdomsmotagningen. De är upp till din kompis att ta tag i det, man kan aldrig tvinga någon. Du kan dock alltid visa att möjligheterna finns. Du kan ta reda på vad det finns för hjälp där ni bor och tipsa din vän om detta. Det kan t.ex. vara en ungdomsmottagning, en vårdcentral, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykriatrin, BUP. Om du vill kan du erbjuda dig att följa med om hon tycker det är obehagligt att gå själv vid första samtalet.

Att själv ta på sig hela problemet kan bli för jobbigt, du kan bara visa att du finns där, prata med din vän som vanligt. Försök att inte fokusera så mycket på själva självskadebeteendet utan fråga hur hon mår i stället. Ni kanske kan hitta på saker tillsammans? Ta en fika, gå en promenad eller bara lyssna på musik tillsammans och snacka av er lite. Det är som sagt ett allvarligt problem och du kan inte vara annat än ett stöd och den fina vän som du verkar vara.

Annars tycker jag att du ska behandla din kompis som vanligt och sätta gränser om du tycker det blir för jobbigt. Det är viktigt att inte ta på dig hela ansvaret själv. Du skriver att du vill veta hur hon mår och finnas där och det är jättebra. Jag tror samtidigt att det är viktigt för hennes egen del och för eran relation att ni får vara just vänner och ägna er åt sådant som ni alltid gjort. Sedan kan en utbildad vuxen kanske stötta henne på ett annat vis utifrån erfarenheter om problemet. Om det är något mer är det bara att du hör av dig igen! Du kan även gå in här: http://www.umo.se/Att-ma-daligt/Skada-sig-sjalv/Om-nagon-man-kanner-skadar-sig-sjalv/ , på ungdomsmotagningen.se och läsa om hur man som vän kan göra när någon man känner skadar sig.

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se