Ihatemylife!

Hej! Jag är en 13 årig tjej som skär mig jag har omrking 30 st skärsår på benen och 60 st på armarna och jag började förra veckan. Jag kan inte ta ut mina känslor eller tankar annars och jag kan bara spola fram mina gråtscener från min förra skola där jag gråt helt ensam i ett hörn. Jag önskar att jag kunde prata med nån om detta eller få hjälp så mycket dåliga problem i mitt huvud får mig att må dåligt och jag blir helt deppig jämnt och jag vill dö jag vill dö jag vill dö men jag stannar bara för det jag älskar music,rita sjunga och de 2 själarna som förstår mig och älskar mig. Dem vet att jag skär mig en av dem gör det också och den adnra är en internet kompis jag ska träffa om ett par veckor...... vad ska jag gör med mitt förjävliga liv?

Svar

Hej, vad bra att du hört av dig till oss.

Du skriver att du mår dåligt, skär dig själv och ibland känner att du vill dö. Du skriver att du har många jobbiga känslor och tankar som du bara kan få utlopp för genom att skära dig. Du ska veta att du absolut inte är ensam om att känna dig så som du gör, många unga (och andra) mår dåligt och vet inte hur de ska göra för att må bättre igen. Du skriver att det finns några saker som gör att du ändå väljer att stanna kvar i livet, och det är jättebra av dig att kunna hitta positiva grejer i livet, trots att du har det jobbigt.

När jag läser ditt mail så tänker jag att du bär på mycket jobbiga tankar som är tunga att bära själv, men som också kan vara svårt att prata med andra om. Du skriver att du har två kompisar som vet hur du mår och det är jättebra att du kunnat berätta om hur du känner. Men det kan vara svårt för en vän som själv mår dåligt och skär sig att stötta dig i den här situationen. Finns det någon annan som har uppmärksammat att du skär dig? Finns det någon vuxen i din närhet du skulle kunna tänka dig att prata med? På skolor ska det finnas kuratorer, som finns där för att stötta elever när de mår dåligt. Finns det någon sådan på din skola som du skulle kunna tänka dig att prata med? Annars finns Ungdomsmottagningen (du hittar den som finns närmast dig på( www.umo.se), och där jobbar också kuratorer som är vana vid att prata med unga som mår dåligt. 

Du skriver att du vill dö, hur ofta känner du så? Det är tunga tankar, som är jättemodigt av dig att våga berätta om! Du kan alltid kontakta en lokal tjejjour om du vill prata mer om dina känslor kring detta, eller ringa till Nationella Hjälplinjen (020-220060), de har erfarenhet av att prata med människor som mår som du.

Du undrar vad du ska göra med ditt liv, och det jag tänker att det är viktigt att du får hjälp med ditt mående och att du fortsätter att försöka fokusera på det som ändå är positivt i ditt liv. Du skriver att du håller på med musik och teckning, och har två vänner som bryr sig om dig. Koncentrera dig på att göra det som får dig att må bättre. Hur tycker du att det låter? Du skriver att du önskar att du kunde få hjälp med detta, och du har rätt att få hjälp. Det finns människor som jobbar med ungdomar som mår dåligt, som jag nämnde tidigare. Om du inte vill söka upp någon på egen hand kanske du kan fråga någon av dina vänner? Du är värd att må bra!

Hör gärna av dig igen!

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se