Paniken är enorm

Hej jag är 16 år och då låg med min kille och vi vet helt enkelt inte om han kom i mig eller inte, då jag inte går på något preventivmedel så har jag just nu lite panik. Jag vet inte vad jag ska göra nu och hur jag ska få tag i ett dagen efter piller. Hur länge kan jag vänta innan det är försent?

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till oss med din fundering!

Att ha oskyddat sex är inte säkert, även om killen inte kommer i dig. Det beror på att det kan det komma spermier redan innan killen får utlösning, i den så kallade försatsen. Jag tänker därför att det är viktigt att du tar kontakt med ungdomsmotttagningen eller en barnmorska för att göra ett graviditetstest. 

Det finns dock två andra akuta metoder som kan användas för att minska risken för att bli gravid efter man har haft oskyddat sex. Den säkraste akuta metoden om du vill minska risken för att bli gravid efter oskyddat samlag är att sätta in en kopparspiral. Kopparspiralen kan sättas in upp till fem dygn efter ett oskyddat samlag. Metoden passar speciellt bra om du sen vill ha kvar spiralen som ett långvarigt skydd mot graviditet. Kopparspiralen kan sitta kvar i fem år om du vill. Det andra sättet att försöka förhindra en graviditet om du haft oskyddat samlag är akut-p-piller. Tabletten måste inte tas första dagen efter samlaget men ju tidigare du tar tabletten desto mindre risk är det att du blir gravid. Det finns två sorters akut-p-piller. En sort som du kan ta upp till tre dygn efter ett samlag. Den sorten innehåller hormonet levonorgestrel. Exempel på såna akut-p-piller är Postinor och Norlevo. En annan sort som innehåller ämnet ulipristal kan du ta upp till fem dygn efter samlaget. Det akut-p-pillret heter EllaOne. Du kan få tag i båda sorterna på ett apotek eller på en ungdomsmottagning. Sedan kan det vara viktigt att du och din kille hittar ett preventivmedel så att ni inte behöver oroa er över att du ska bli gravid. Det absolut vanligaste preventivmedlet, som skyddar mot både graviditet och könssjukdomar, är kondom.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se