Hur stor chans på graviditet?

Hej jag är en tjej på 15 år. Jag hade samlag med en kille två dagar efter min mens tagit slut. Vi körde utan skydd som jag ångrar men han drog ut den när han kom. Så han kom på min rumpa istället för i min slida. Jag är orolig att jag kan vara gravid då det känns som mina bröst har växt. Är orolig men om två veckor ska min mens komma enligt min mensapp. Men jag är orolig att det inte skulle komma och jag skulle vara gravid.
Har läst lite på internet då jag antar att vi låg när jag hade en säker period alltså två dagar efter min mens tagit slut . Men är det stor chans att jag är gravid? Är väldigt orolig.

Svar

Hej!

Jättebra att du hör av dig hit med din fråga.

För att du ska kunna bli gravid så behöver du ha sex dagarna runt din ägglossning. Det är egentligen på dagen du har ägglossning som ägget kan befruktas, men eftersom spermier kan överleva ca 6 dagar så kan man bli gravid ändå om man har samlag innan den dagen. Det är inte heller alltid man vet exakt vilken dag man har ägglossning.

Det stämmer att dagarna runt menstruation brukar kallas för säkra perioder och risken att du har blivit gravid  är liten, men eftersom man kan ha olika långa cykler och alltså kan ha olika många dagar mellan ägglossning och mens, så kan man inte vara säker till 100%.

Hör gärna av dig till ungdomsmottagningen om du inte får din mens så kan de ta ett graviditetstest där. De kan också hjälpa dig med preventivmedel och de har tystnadsplikt. Det finns även graviditetstest att köpa på apoteket eller i matvaruaffären.

Hoppas att det ordnar sig för dig!

Kram,

/Tjejjouren.se