Klamydia oskuld

Hej! I somras förlorade jag oskulden med en kille (han va också oskuld på alla sätt) vi låg några gånger med och utan kondom. (Tar p piller). Sen slutade vi träffas och nu har jag börjat träffa en ny kille som också va oskuld när vi träffades och vi har också haft oskyddat sex. Finns det nån chans att jag skulle kunna ha klamydia? För man kan väll inte ha det som oskuld?

Svar

Hej!

Tack för att du skriver till oss på tjejjouren.se, det är väldigt modigt av dig! Du skriver att du hade sex för första gången med en kille i somras, ni hade ibland kondom och ibland inte.  Nu har du sex med en annan kille och ni använder inte kondom (eftersom du tar p-piller är du skyddad mot graviditet, och behöver inte oroa dig över det, kom bara ihåg att ta ditt p-piller varje dag!). Du skriver att ingen av killarna hade haft sex innan. En person som inte har haft sex kan inte ha klamydia. Klamydia smittar vid sex då slemhinnor i slidan, urinröret eller analen kommer mot varandra. Klamydiabakterier kan alltså överföras både vid slidsex och analsex utan kondom. Klamydia kan också smitta via slidsekret och sperma.

Det luriga med klamydia är att en inte alltid får symtom, det kan svida när en kissar och som tjej kan en få mer flytningar ur slidan, men det är inte säkert. Om du är osäker på om killarna eventuellt kan ha haft någon typ av oskyddat sex innan, trots att de sagt att de inte har haft det, kan du gå till din närmaste ungdomsmottagning (UMO) och göra ett klamydiatest om du är orolig. Det är gratis, gör inte ont och går fort. Det är också viktigt att du är rädd om dig, kondom är det enda skyddet emot klamydia och andra könssjukdomar.

Hoppas att du har fått svar på dina frågor. Känner du att du har mer funderingar är du jättevälkommen att höra av dig till oss igen!

Stor kram!

/Tjejjouren.se