Oskulds-ångest

Jag har så jälva mycket stress och ångest över att jag är oskuld. Är snart 17, och pga att jag har mått rätt dåligt psykiskt så känner jag mig inte redo men vill samtidigt göra det bara för att få blivit av med det och sluta ha ångest. Vad ska jag göra?

Svar

Hej,

Du berättar att du har mycket stress och ångest över att du är oskuld. Du har även mått dåligt psykiskt vilket gör att du inte känner dig redo att ha sex än, men du vill samtidigt “bli av” med den för att ha det gjort och inte ha ångest över den.

Att vara oskuld är ingenting ovanligt när man är i din ålder. Det är faktiskt så för de flesta även om det ibland kan kännas som alla runt omkring en pratar om sex. Det är ju klokt att vänta tills man känner sig redo och har sex med någon man tycker om och känner sig trygg med. Det är inget en ska behöva ha ångest över även om jag förstår att en kan känna sig pressad. Det är viktigt att du själv känner efter om du vill ha sex eller inte och att det isåfall är någon som du vill ha sex med. Har du funderat över vad som gör att du känner att du vill ha det gjort? 

Sex ska vara något roligt och njutningsfullt, både sex med en själv (onani) och med andra. Om du inte är redo så är det absolut okej att vänta. Det finns inget rätt eller fel avseende när en har sex med andra, det viktiga är bara att det känns bra och rätt för dig. Innan dess kan det vara bra att lära känna sig själv och sin egen sexualitet så en vet vad som känns bra för en och vad en tycker mindre om. 

Du skriver också att du har mått psykisk dåligt, har du pratat med någon om dit mående? Kanske en kurator på skolan eller ungdomsmottagningen? Du är alltid välkommen att kontakta någon av våra jourer <3 

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se