Sex

Får man ha sex om man är under 15? Mvh en nyfiken tjej :)

Svar

Hej!

Du frågar om det är okej att en har sex innan en har fyllt 15 år. Svaret på din fråga är att det beror på vilken typ av sex det är, och hur gammal den/de som eventuellt är inblandade i sexet är.

Det är helt okej att ha sex med dig själv innan du fyllt 15 år. Många utforskar sin kropp själva som ett steg i att lära känna sig själv. Du kan läsa mer om det i tjejguidens text om onani.

Om du har sex med en annan/flera andra personer så är det olagligt om de är 15 år eller äldre och du är under 15. Alltså är det den som är över 15 år som gör något olagligt, i de fallen räknas det som våldtäkt mot barn och den/de kan få straff för det, exempelvis fängelse. Då spelar det ingen roll om alla som har sex vill det, det är fortfarande olagligt. Lagen finns för att skydda dig som är under 15.

Om alla som har sex tillsammans är under 15 år och vill ha sex med varandra, är det ingen lag som säger att det är förbjudet. Detta då en blir straffmyndig först vid 15 års ålder. Är en under 15 räknas en nämligen fortfarande som barn enligt lag och kan inte bli straffad om en har sex med en annan som också vill och som också är under 15 år.

Hoppas att det var svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler funderingar!

Hälsningar,

/Tjejjouren.se