Idisen

Hej jag heter Ida på 14 år. Jag och min kille vill ligga men han är 15 år och jag har hört att den är olagligt om man är 15 att ligga med någon som är 14, dock är det ingen stor skillnad på våra åldrar, jag är född i februari och han i november och vi båda vill verkligen. Jag vill inte att han ska straffas för någonting han inte gjort. Hoppas jag får svar så snart som möjligt. Tack o hej!

Svar

Hej Ida!

Tack för att du hör av dig. Det är en väldigt viktig fråga du ställer. Du skriver att du är 14 år och din kille är 15, ni vill ha sex med varandra och undrar om det är okej enligt lagen.

Utifrån det jag har läst är det olagligt att ha samlag med en person under 15 år om man själv är över 15 år, något som ni verkar känna till. Men polisen tittar även på om åldersskillnaden är liten. Alltså om man är nära i åldern och det inte har förekommit tvång är det dock inte alltid en straffbar handling.

Det är väldigt bra att du och din kille verkar ha en rak och ärlig kommunikation med varandra, det verkar iallafall så utifrån din fråga. Det är förstås särskilt viktigt att ni har en diskussion om detta med tanke på hur lagen ser ut, så att ingen känner sig missförstådd eller utnyttjad, och jag hoppas att ni fortsätter ha en bra kommunikation kring sex.

Många kramar,

//Tjejjouren.se