Lisa

Fråga från: Lisa

Hej! Under och efter samlag med min kille så får jag ont. Det gör mest ont längst nere i slidöppningen och i slidan. Jag tvättar inte med tvål och har inga infektioner. Jag har även p-piller (om det kan påverka?) Vet ni varför? Skulle vara tacksam för ett bra svar :)

Svar

Hej Lisa,

Vad bra att du hör av dig till oss!

Du skriver att du får ont både under och efter samlag med din kille. Du beskriver att det gör mest ont längst ner i slidöppningen och i slidan och att du inte tvättar dig med tvål och inte har några infektioner. Du äter även p-piller och undrar om det kan påverka det här, du undrar även om vi vet vad din smärta kan bero på.

Att du har ont under och efter sex kan bero på olika saker. Bland annat kan det bero på infektion eller att en är torr i slidan. Att döma av det du skriver verkar det inte som att din smärta kommer från en infektion. En sak du och din kille skulle kunna testa när ni har sex är att använda jättemycket glidmedel. Det kan hjälpa om din smärta kommer från att du är torr. Ni skulle även kunna testa att ha längre förspel så att du och din kropp hinner bli riktigt kåt och våt. Att ha ont under och efter sex kan även bero på vestibulit. Tyvärr finns det inget exakt svar på vad vestibulit beror på, utan det kan vara olika saker.

På den här sidan finns det jättebra information: http://www.umo.se/Kroppen/Snippan/Vestibulit---ont-vid-samlag-hos-tjejer/
P-piller med hormoner kan orsaka vestibulit, använder du p-piller med hormoner kan du prata med den som skrivit ut din p-piller om att eventuellt byta till hormonfria preventivmedel.

Det är svårt att svara exakt varför just du har ont i slidan under och efter sex, oavsett vad det beror på så kan du få hjälp att bli av med smärtan. Men då måste du ta reda på vad den beror på. Finns det kanske en ungdomsmottagning eller vårdcentral i din kommun som du skulle kunna söka hjälp på?

Du kan också prata med din kille om det här så kan ni testa er fram och ha sex med längre förspel och mycket glidmedel.

Lycka till, jag hoppas att det blir bättre och att du kan börja njuta av sex snart igen. Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor, Om du har fler frågor och funderingar, tveka inte att höra av dig till oss igen.

Ta hand om dig!
/Tjejjouren.se