Kondomer

Hej! Jag är en 15 årig tjej.

Jag behöver köpa kondom till min kille för nästa gång vi har sex. Första gången vi hade sex fick jag kondom av min kompis men nu behöver jag köpa själv.

Jag vet inte vilka kondomer jag ska köpa för den vi använde var för liten och jag vet inte vilka kondomer som är stora, står det något på förpackningen eller måste jag öppna förpackningen o kolla ?
Jag vill inte fråga nån i kassan heller för jag tycker det är stelt.

Min andra fråga är, hur ska jag göra för att det inte ska bli stelt sen när jag köper kondomen ? om jag köper från Ica är det många människor där och jag tycker det är stelt och jag vågar inte köpa då.

Mina föräldrar vet inget om mig och min kille så jag kan inte fråga dom heller.

Svar

Hej! Vad bra att du hör av dig till oss på tjejjouren när du har funderingar!

Som jag förstår det så har du lite funderingar kring storlek på kondomer och hur en köper dem. Det är jättebra att ni skyddar er när ni har sex! Jag kan förstå att det känns svårt att veta vad en ska köpa eller vart en kan göra det. Kondomer finns i massa olika storlekar och former. Det brukar stå på förpackningarna hur stora eller små de är, eller om det är något speciellt med dem. Det är jättebra att du frågar då storlek på kondomen kan påverka skyddet som kondomen är tänkt att ge! För att hitta rätt storlek så finns det guider på nätet, här kan du hitta en guide. Du och din kille kan tillsammans titta igenom guiden? 

Det är vanligt att en tycker det är jobbigt att köpa intimprodukter, både kondomer och andra produkter. Du kan vända dig till ungdomsmottagningen för att få gratis preventivmedel och även prata med dem om storlek eller olika typer av kondomer. De är vana att bemöta ungdomar och brukar kunna ge bra råd kring väldigt många olika ämnen. Annars går det också att köpa kondomer på apotek, där finns det oftast en intimhylla med både kondomer, glidmedel och annat för sex eller intimvård. Den hyllan brukar vara lite undangömd så där kan du eventuellt stå lite ifred och läsa på förpackningarna för att hitta rätt storlek! Alla apotek är dock uppbyggda olika så det kanske varierar där du bor. Apoteks personal är också väldigt kunniga om du vill fråga någon! Men jag förstår att det kan kännas jobbigt att fråga en främmande människa om något intimt. Det är vanligt att känna så och de allra flesta har varit i din situation någon gång i livet!

Hoppas att detta besvarade dina frågor, hör gärna av dig igen om du har andra grejer du funderar på, du kan alltid skriva hit eller till en lokal tjejjour!

Kramar,

/Tjejjouren.se