Utebliven mens, p-stav, gravid?

Hej! Jag är 18 år, precis skaffat kille. Jag satte in en p-stav för 4 dagar sen(första gången jag använder hormoner eller så), gjorde då ett graviditetstest som visade negativt. Min mens var förväntad dagen efter jag satte i p-staven men den har inte kommit. Jag har haft ömma bröst, mensvärk liknande smärtor men ingen mens. Kan jag vara gravid trots det negativa testet eller varför skulle den annat vara sen? Min mens är vanligtvis väldigt regelbunden och jag har inte missat den en enda månad sen jag fick den för 3 år sedan.
Förstår att med allt som händer runt omkring så kan jag varit stressad men det har aldrig hänt innan att jag missat den och känns läskigt att nu är första gången.

Svar

Hej.

Du skriver att du nyligen satt in en p-stav och innan dess tog ett graviditetstest som visade negativt. Nu är din mens försenad och du har ömma bröst och värk som liknar mensvärk. Många som använder p-stav blir helt blödningsfria eller får oregelbundna blödningar. Det är också vanligt att man till exempel får ömma bröst, huvudvärk och acne.  Även värk i ryggen och magsmärtor förekommer som biverkningar. Dessa besvär minskar oftast efter 3-4 månader. Om du fortfarande känner av besvär efter den tiden så kan du kontakta sin barnmorska/gynekolog. Det är inte ovanligt att mensen blir oregelbunden när en precis satt in p-stav men om du är orolig för att du är gravid kan du såklart höra av dig tidigare eller ta ett nytt graviditetstest. 

Kram och ta hand om dig!

/Tjejjouren.se