P piller stopp

Hej! Jag har tagit p piller i 6 månader. Jag vill nu sluta p.ga biverkningar. Kommer jag få akne vid p piller stopp? Har läst om andra som fått det.

Svar

Hej! 
Jättebra fråga som många kan undra över! Du skriver att du har använt p-piller som preventivmedel i 6 månader och vill nu sluta på grund av biverkningar du fått av dessa piller. Du undrar om en kan få akne när en slutar att använda p-piller.

Biverkningar uppkommer oftast i början av användandet av p-piller och kan vara i form av att till exempel få spända bröst, småblödningar, finnar, bli nedstämd, få huvudvärk och minskad sexlust. Biverkningarna går oftast över och om biverkningarna inte försvinner efter tre månader kan du behöva byta preventivmedel. Du beskriver att du vill sluta med dina p-piller efter 6 månader på grund av biverkningar. Om du väljer att fortsätta med preventivmedel kan du därför behöva byta och prova dig fram till vilken typ av preventivmedel som passar din kropp bäst. Att du mår bra är viktigt!

När det kommer till preventivmedel påverkas allas kroppar på olika sätt, vilket gör det svårt att veta hur just din kropp kommer att påverkas om du slutar med p-piller. 1177 rekomenderar att du använder klart den karta som du håller på med och börja sedan inte med en ny karta om du vill sluta äta p-piller. Du kan sluta mitt i en karta, men då kan du få lite oregelbundna blödningar den första tiden efteråt.  Det svårt att svara på om du kommer att få några biverknignar av att sluta. Du kan höra av dig till ett apotek, ungdomsmottagningen eller din vårdcentral om du har frågor kring biverkningar kring just ditt preventivmedel. Du kan även ringa läkemedelsupplysningen, och läsa mer om p-piller på 1177.

Du är alltid välkommen tillbaka till vår chatt, telefon, mail eller frågelåda om du har fler frågor. 

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se