När ska jag ta mina sockerpiller

Hej! Jag började med p-piller för två veckor sen. Nu har jag börjat få en brunaktiga blödningar (som hållit på i två dagar), ska jag börja med mina sockerpiller nu direkt för att släppa fram den? Och om jag väljer att börja med mina sockerpiller för att jag vill släppa fram min mens, men fortfarande är mitt i en karta, ska jag då börja på en ny karta efter jag tagit mina sockerpiller eller kan jag fortsätta på min gamla karta (där jag slutade)?

Svar

Hej!

Du undrar om du ska ta dina sockerpiller när du börjar blöda mitt i en karta, och hur du i så fall ska göra med resterande piller på kartan. 

Det är vanligt att få det som kallas mellanblödningar eller småblödningar då och då när du använder p-piller. Detta kan ske om du tar pillret vid olika tider varje dag eller om du glömmer ett piller, men du kan ibland få mellanblödningar även om du använt skyddet som du ska. Du behöver inte börja ta dina sockerpiller om du får en sådan mellanblödning utan kan använda slut kartan med p-piller innan du använder sockerpillerna. 

Du kan välja att ha mens varje månad eller välja att skjuta fram eller slippa mens när du äter p-piller. Detta kan du läsa mer om på Ungdomsmottagningens hemsida om du vill: https://www.umo.se/sex/skydd-mot-graviditet/p-piller/sa-ater-du-p-piller/

Om du fortsätter få mellanblödningar som är jobbiga kan du vända dig till din ungdomsmottagning eller till den som skrev ut receptet. 

Ta hand om dig!

Kram <3 

/Tjejjouren.se