P-stav

Halloj!
Är en tjej på 17 år som satt in p-stav. Haft den i lite mer än 1 vecka och har hittills inte upplevt några biverkningar? Är jätteorolig att biverkningarna ska komma och jag undrar när man brukar uppleva biverkningar (tid efter man satt in den) och får alla biverkningar? Hur länge håller biverkningarna i sig?
Kram!

Svar

Hej!

Vilken bra fråga!

Det är många som gärna vill veta hur ett preventivmedel kommer påverka ens kropp inte minst när det gäller biverkningar. Alla preventivmedel som innehåller hormoner påverkar kroppen och alla kroppar reagerar olika på hormoner. Därför kan det vara svårt att hitta så exakta svar som man skulle vilja hitta.  

Det kan mycket väl ta upp till en månad innan biverkningar uppstår men det finns även fall där en inte märker några biverkningar alls. Det vanligaste biverkningarna som personer som sätter in p-stavar upplever är akne, viktökning, nedstämdhet och minskad sexlust, vilket även bero på andra saker som händer i kroppen så det kan vara svårt att märka av.

När din kropp ska vänja sig vid nya hormoner i systemet brukar det ta upp till tre månader innan besvär försvinner och kroppen har balanserat ut sig. Om det är så att du har ont av din p-stav även efter de första tre månaderna kan det vara bra att ta kontakt med din barnmorska. Om du är väldigt orolig och vill prata med en läkare om biverkningar så kan barnmorskan hjälpa till med det också.

Kram och ta hand om dig!

/Tjejjouren.se