Börja med p piller

Hej
Jag är 17 år och vill börja med P-piller. Jag är dock inte så bekväm med att gå till ungdomsmottagningen och hatar att svara på massor av frågor. Jag undrar därför hur besöket kommer att gå till? Vilka frågor kommer jag att få svara på och vad kommer jag att få göra?

Svar

Hej!

Jag förstår att det känns obevkvämt att berätta om sådana intima detaljer för någon som du inte känner. Jag brukar tänka i sådana lägen att den man träffar faktiskt jobbar med just det hela dagarna. Även om det känns så jobbigt för mig så är det bara en vanlig dag på jobbet för den personen. Så det finns verkligen ingen anledning att känna sig obekväm. Och även om man känner sig obekväm så är det snabbt överstökat.

De frågor man får svara på handlar om ifall man har en fast partner eller inte. P-piller skyddar ju från ofrivillig graviditet, men kondom är viktigt för att skydda mot könssjukdomar.

Man får svara på om man har några andra sjukdomar, äter några mediciner, och sen kollas blodtrycket eftersom det inte får vara för högt om man ska ha p-piller för då är risken större att man kan få blodpropp. Det är ytterst ovanligt bland unga tjejer med högt blodtryck. Då beror det på en underliggande sjukdom.

Slutligen kommer personen på ungdomsmottagningen att göra en gynekokologisk undersökning på dig. De kollar att slemhinnorna ser bra ut och att du inte har någon misstänkt könssjukdom eller svampinfektion. Samma sak här – sådana undersökningar gör de på löpande band, det är deras jobb hela dagarna nästan.

Hälsningar,

/Tjejjouren.se