Mycket mellanblödningar trots p-piller

Hej! Jag har i snart ett halvår använt kombinerade p-piller, utan problem. Men nu den senaste veckan har jag börjat få små mellanblödningar, och idag var det nästan som mens, fast inte så ”färskt”. Jag har tagit alla regelbundet så vad kan det vara, har jag något allvarligt fel på min vagina?

Svar

Hej!!

Så bra att du hör av dig till oss med din oro. Som jag uppfattar det så är du orolig för att du har mellanblödningar trots att du har p-piller.

Det kan faktiskt vara så att man får mellanblödning vid ägglossning (den är ca 14 dagar innan mensen), och även om man använder något sorts skydd...precis som du gör.

Hormoner påverkar kroppen på olika sätt. Många gånger beror mellanblödningar på att hormonerna i kroppen är i obalans av någon anledning. De kan också bero på att du använder något skydd mot graviditet som innehåller hormoner. Det är helt ofarligt, men kan klart kännas obehagligt.

Kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynmottagning om något av följande stämmer in på dig:

Du har upprepade blödningar när du inte ska ha mens. (att det håller i sig i flera månader)

Du blöder under- eller kort efter att du har haft slidsex.

Du har använt samma skydd mot graviditet i mer än tre månader och fortfarande har mellanblödningar som är jobbiga för dig.

Du har haft oskyddat sex med någon och kan ha fått en könssjukdom.

Lycka till med allt!! Hoppas det går bra för dig!!

Kramar,

/Tjejjouren.se