Osäker på p-piller

Hej!
Jag tar p-piller och gjort de i ca 3 månader. Jag har hoppat över sockerpillrena i 3 månader. Men jag missade ett piller på första raden av kartan. Jag tog ett piller på kvällen på onsdagen och missade att ta torsdagen men tog fredag kväll. Vilket är mer än 36 timmer. Under fredagen hade jag oskyddat samlag och min kille kom i mig. Nån dag senare fick ja blödning o haft en liten blödning i några dagar nu. Finns risk att ja e gravid eftersom jag började blöda? O blöda gör man väll efter en ägglossning? De vill säga, fick jag en ägglossning under dessa timmar ja missade ett piller?

Svar

Hej!

Tack för att du skriver till oss med dina funderingar! Du skriver att du tar p-piller och har gjort det i tre månader. Nu har du missat ett piller och haft oskyddat sex med din kille som kom i dig, du är därför orolig att du är gravid. 

När du glömmer att ta ditt p-piller och det hinner gå mer än 36 timmar mellan att du tar två piller kan ditt skydd försämras. Hur mycket ditt skydd mot graviditet påverkas av att du glömt ett piller beror på var på p-pillerkartan du är när du glömmer. Störst risk för graviditet är det om du glömmer p-piller under första veckan på varje p-pillerkarta.

Om du oroar dig mycket för att vara gravid kan du göra ett graviditetstest. Det kan ofta vara skönt för att slippa oro och tankar som snurrar. På din närmaste ungdomsmottagning kan du få hjälp att göra ett test gratis, gravidtetstest går annars köpa själv på apotek och i de flesta mataffärer och kiosker. I förpackningen finns instruktioner för hur du ska göra och hur du avläser resultatet. Det kan vara skönt att ha någon med när en gör testet.

Du skriver också att du efter sexet har fått en blödning som varat i några dagar, en blödning efter sex kan höra samman med ett glömt p-piller men det är svårt att veta exakt vad din blödning beror på. Vissa blöder tidigt i en graviditet, men då du började blöda bara en dag efter att du hade sex låter det osannolikt att blödningen skulle ha med en graviditet att göra. Då du bara haft p-piller i tre månader kan blödningen också bero på att din kropp ännu inte vant sig riktigt vid de hormoner som dina piller innehåller, det är vanligt och inget farligt. Det kan ändå vara skönt att kolla upp att allt står rätt till, speciellt om blödningarna är återkommande. Du kan vända dig till ungdomsmottagningen eller till den barnmorskan som skrivit ut dina p-piller. Du kan också läsa mer om mellanblödningar hos UMO.

Du är alltid välkommen att skriva till oss igen.
Stor kram och ta hand om dig!

/Tjejjouren.se