Mens från ingenstans efter 4 år med preventivmedel

Hej! Jag har haft p stav i 2 år utan mens och innan det hade jag p piller utan mens också. Så har inte haft min mens på ca 4 år. Inte ens mellanblödningar. Och nu har jag från ingenstans fått mens? Vad händer?

Svar

Hej,

Så fint att du skriver till oss med dina frågor!

Du berättar att du haft p-stav i 2 år och innan dess ätit p-piller och då inte haft mens på 4 år. Nu har din mens plötsligt kommit och du undrar vad det kan bero på.

Vi är inte medicinskt utbildade så det är svårt att säga exakt vad det beror på. Däremot är det vanligt både med oregelbundna blödningar och helt uppehåll med blödningar vid användning av p-stav och en del andra preventivmedel. Mensen kan också bero på mycket annat som händer i kroppen, bland annat vad en äter, hur en mår, om en är stressad, om en tränar mycket och många andra saker. Och ibland så gör kroppen bara lite som den vill! Om det är något du oroar dig för så skulle jag rekommendera dig att gå till en Ungdomsmottagning eller där du satte in p-staven så att de kan kontrollera så att allt ser rätt ut och se om något behöver justeras, de är experter på allt som har med preventivmedel och mens att göra!

Lycka till och ta hand om dig!

/Tjejjouren.se