Skjuta fram mensen 1 vecka?

Hej! Jag började med ett nytt recept av p-piller för 2 veckor sedan och jag vill inte ha mens det datumet som är bestämt kan jag då ta sockerpillerna 1 vecka tidigare eller 1 vecka efter planerat?

Vill inte hoppa över mensen helt för att jag haft mellanblödningar sen dagen jag började med p-pillerna

Svar

Hej!

När det kommer till p-piller är det viktigt att du tar dem vid ungefär samma tid varje dag för att säkerställa att du är skyddad mot graviditet. Men när det kommer till ditt planerade uppehåll eller om du vill slippa ha mens varje månad kan du strunta i att ta dina sockerpiller. Istället börjar du på en ny karta direkt efter sista hormonpillret på kartan eller så kan du ta dina sockerpiller 1 vecka innan ditt planerade uppehåll om du så önskar. 

Att äta sina p-piller så här är helt ofarligt och gör att du slipper ha mens så ofta. Men för att det ska funka så bra som möjligt är det bra att du har ätit dina p-piller som vanligt i två-tre månader. Försöker du skjuta på mensen genom att äta ihop flera p-pillerkartor när du precis har börjat med p-piller, kan du få mellanblödningar. Jag skulle rekommendera att du hör av dig till barnmorskan som skrivit ut dina p-piller så kan ni tillsammans komma fram till det som passar dig bäst.

Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se