Börja med p-piller

Hej! Jag låg med min kille och satte på kondom när själva penetreringen varade. Jag gick till umo någon dag senare för att skaffa p-piller och fick då även ett dagen efter piller eftersom jag hade ägglossning just då och barnmorskan sa att jag kunde fått i mig sperma genom försatsen o fingrar etc. Barnmorskan sa att jag skulle börja med ppillrerna första dagen på mensen men jag undrar om jag kan börja ta dom redan nu(5 dagar efter dagen efter pillret)? så att jag är skyddad om 1 vecka och kan ha sex utan kondom så snart som möjligt...

Svar

Hej! 

Du skriver att du har haft sex med din kille och haft kondom under penetreringen. Du berättar också att du har varit hos umo för att skaffa p-piller och barnmorskan sa att du skulle börja med p-pillren första mensdagen. Nu undrar du om du kan börja med de redan nu för att kunna ha sex utan kondom så fort som möjligt.

Det är svårt att svara på detta utan att veta vilka p-piller du har fått utskrivet av barnmorskan. Vissa p-piller kan du börja med direkt, men då kan det ta sju dagar innan du är skyddad mot graviditet. Skulle du däremot börja på mensens första dag är du skyddad från dag 1.

För att vara på den säkra sidan med hur du kan göra kan du höra av dig till barnmorskan på umo igen, ett alternativ kan vara att höra av dig till 1177 och höra med dom och då få reda på hur det fungerar med de p-piller som du fått utskrivna. 

Lycka till!

/Tjejjouren.se