Sockerpiller

Hej! Jag äter p-piller och undrar om jag måste ta sockerpillerna överhuvudtaget? Alltså att jag äter en ny karta direkt när en karta är slut istället? Vet att man får mellanblödningar om man inte tar sockerpillerna på länge men är detta något farligt?

Svar

Hej!

Jättebra fråga du ställer som många kan undra.

Det kan skilja sig lite beroende på vad för piller en använder och hur länge man har använt p-piller men vanligtvis kan du hoppa att ta dina sockerpiller om du vill slippa ha mens varje månad. Du börjar alltså ny karta direkt efter sista hormonpillret på kartan. Om du får en mellanblödning ska du ta dina sockerpiller ändå. Då blöder du klart. Sen börjar du om på en ny p-pillerkarta. Sen kan du prova att hoppa över dina sockerpiller igen.

Att äta sina p-piller så här är ofarligt och gör att du slipper ha mens så ofta. Men för att det ska funka så bra som möjligt är det bra att du har ätit dina p-piller som vanligt i två, tre månader. Försöker du skjuta på mensen genom att äta ihop flera p-pillerkartor när du precis har börjat med p-piller, kan du få mellanblödningar.

Om du känner dig osäker eller orolig föreslår jag att du tar kontakt med barnmorskan som skrivit ut p-pillren.

Hälsingar,

/Tjejjouren.se