P-piller

Hej,
Jag började med p-piller på första dagen av min mens, och jag undrar, är det möjligt att det redan (efter 1 dag) påverkar min mens? Dvs mindre mens än vad jag brukar, och mindre smärtor?

Svar

Hej!

Jättebra fråga! Eftersom du började ta pillren på första dagen av mensen så brukar det ta en dag för p-pillren att sätta gång i kroppen och ibland kan man känna av p-pillren redan första dagen, att mensen nästan känns som att den kommer att upphöra/ att man inte blöder lika mycket! Det varierar ju självklart mycket från person till person och vilka p-piller man använder.

Däremot kan det vara bra att veta att menscykeln kan ändras med p-pillren, att man t.ex. får mensen några dagar senare vilket är normalt och inget att oroa sig över. Detsamma gäller om du inte skulle känna av p-pillren alls under denna mensperiod, då hormonerna i p-pillren kan ta lite tid på sig att "göra sitt" i kroppen. Så det är bara att ha tålamod!

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga, om du skulle känna sig osäker så kan man alltid ringa en barnmorska på ungdomsmottagningen för att mer detaljerat få svar på just din mens och just de p-pillren som du äter, eftersom alla p-piller och kroppar fungerar olika! Har du vidare funderingar kan du självklart också höra av dig till oss, via mail, här i frågelådan eller när chatten är öppen!

Ta hand om dig, kram <3

/Tjejjouren.se