Måste jag ta sockerpiller

Jag har precis börjat med p piller och jag är på sockerpillerna nu och jag undrar om man måste ta sockerpillerna för att blodet ska komma ut så att det inte blir ”problem” i kroppen? Kan jag bara låta bli att ta sockerpillerna eller måste jag ta de ibland.

Svar

Hej!

Vad bra att du skrev till oss på Tjejjouren.

Sockerpillerna är till för att man ska försöka hålla kvar rutinen att ta ett piller ungefär samma tid varje dag och för att man inte ska tappa räkningen efter de sju dagar man i så fall haft uppehåll. Det finns sorter av p-piller utan sockerpiller på kartan, där man själv får hålla reda på dagarna och börja på en ny karta efter sju dagars uppehåll. Du undrar om du kan låta bli att ta sockerpillerna, det kan man faktiskt göra om man vill, men om du har uppehåll i mer än sju dagar innan du påbörjar en ny karta så har du inte lika starkt skydd från att bli gravid.

Man kan också påbörja en ny karta direkt efter den förra tagit slut utan att detta påverkar kroppen. Ibland kan det också vara skönt att ha en veckas uppehåll och få mens efter några månader, det är inget farligt att inte ha uppehåll men ibland kan man få mellanblödningar om man tar många kartor efter varandra utan uppehåll. Du känner din kropp bäst själv.

Hoppas att jag kunde ge dig svar på din fråga! Hör gärna av dig igen om det uppstår fler frågor.

Med vänlig hälsning,

/Tjejjouren.se