P-piller

Hej jag har tagit p-piller lite över ett halvår nu jag har ätit ihop kartor de senaste månaderna å nu när jag skulle börja äta sockerpiller så har jag inte fått min mens än trotts att de har gått tre dagar kan jag vara gravid tacksam för svar

Svar

Hej, vad kul att se att du har hittat hit för att ställa din fråga.

Du berättar att du har tagit p-piller i ett halvår och har efter tre dagar av sockerpillerna inte fått någon mens.

P-piller innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen och gör bland annat att du inte får ägglossning och därmed inte kan bli gravid. En karta av p-piller kan innehålla antingen 21 piller eller 28 piller. I de sistnämnda är de 7 sista tabletterna sockerpiller där man har sitt planerade uppehåll och får mens, vilka är därför dem jag utgår från att du har.

Det är viktigt att ta p-pillerna ungefär vid samma tid varje dag, annars kan skyddet mot graviditet påverkas. Om du har glömt att ta ett piller (som inte är sockerpiller) eller exempelvis har kräkts, ska du läsa instruktionerna på bipacksedel som ligger i asken som beskriver vad du ska göra då.

Det kan ta några dagar för mensen att komma igång under uppehållet, men om du har tagit dina p-piller regelbundet och inte har varit magsjuk så behöver du nog inte oroa dig. Det finns även vissa p-piller där det är vanligt att mensen uteblir helt, läs på bipacksedel så står det där i sådana fall. Det finns även andra anledningar till att mensen uteblir, såsom stress, hård träning, bantning och så vidare.

Jag tycker därför inte du behöver oroa dig då det finns många anledningar till att din mens inte har kommit igång än. Om den fortsätter att utebli och du är orolig tycker jag dock du ska höra av dig till närmsta ungdomsmottagning där du kan få göra ett graviditetstest som oftast är helt gratis och där du får reda på resultatet på en gång.

Kram!

/Tjejjouren.se