Samma efekter av ppiller som graviditet?

Jag började med ppiller för ca ett år sen men bytte nyligen recept till en med mindre hormoner för att jag började bli deppig och nere av de första, så nu äter jag prionelle sen en-två månader tillbaka. Min mens kom som vanligt för några veckor sen och har inte hafft sex efter det (hade även kondom), men nu har mina bröst börjat spänna och värka, har även mått illa och fått feber från och till. Först var jag orolig för att vara gravid men jag tycker att det låter lite konstigt att jag skulle kunna vara det. Kan det bero på att jag bytt recept på ppillerna som min kropp reagerar såhär eller borde jag vara orolig?

Svar

Hej!

Vad bra att du hör av dig till oss på tjejjouren med din fråga!

Du berättar att du har nyligen bytte preventivmedel och nu känner att du har symptom som illamående, feber och att brösten spänner. Det är inte ovanligt att kroppen reagerar när man byter preventivmedel och den kan reagera på olika sätt. Såhär står det på fass.se om just de p-pillrena du tar ” Under de första behandlingsomgångarna kan du förväntas få någon biverkan, t.ex. bröstspänning, illamående och småblödningar. Dessa initiala biverkningar brukar försvinna inom 2 till 4 behandlingsmånader.”
Om du känner att detta håller i sig och är jobbigt så rekommenderar jag att du kontaktar en barnmorskemottagning eller ungdomsmottagning.

Du skriver även att du kanske kunde vara gravid men som jag förstår det så har du varit noga med att skydda dig på så sätt som du beskriver så är risken liten att du är gravid. Jag rekommenderar dig ändå att antingen köpa ett gravidtest på apoteket, eller kontakta en ungdomsmottagning och göra ett test där. Det är alltid bättre att vara helt säker om man undrar.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Ta hand om dig!

/Tjejjouren.se