Mens i över 25 dagar

Hej!

Jag har haft mens i drygt 25 dagar.

Började äta p-piller då jag skulle iväg på en resa och ville skippa mensen men fick min mens ändå.

Sedan hade jag 2 dagars uppehåll och fick mens igen och nu vill inte mensen sluta. Har små blödningar hela tiden och ibland lite tjockare mörkare mer klumpaktiga blödningar och undrar vad jag ska göra och om detta är farligt?

I samband med detta har jag även lite obehagskänslor i nedre delen av magen och ämnesomsättningen är lite rubbad men vet inte om detta hör ihop med att jag haft mens så länge eller inte...

Samt om jag skulle till gynekologen och kolla detta måste jag väl oavsett vänta tills min mens tagit slut för att kunna göra detta...?

Vad ska jag göra och vad kan det vara?

Svar

Hej!

Vad modigt av dig att du tar kontakt med Tjejjouren.se!

Du skriver att du börjat med p-piller och att du haft mens i flera dagar, samtidigt har du också haft obehagskänslor i nedre delen av magen. 

När en börjar med ett hormonellt preventivmedel som exempelvis p-piller eller hormonspiral i livmodern så kan en få en utdragen mens i början. Det är ofarligt och går över så småningom. Det brukar kallas för ”mellanblödning”. 

Här kan du läsa mer om mellanblödningar: https://www.umo.se/fraga-umo/fraga-umo/varfor-bloder-jag-hela-tiden-med-...  och här mer allmänt om blödningar : https://www.umo.se/kroppen/mens/mellanblodningar/

Blöder en stora mängder kan blodvärdet sjunka och en kan få järnbrist. Tecken på det är att en är trött och känner mindre ork än innan. Du kan prata med en skolsköterska, någon på ungdomsmottagningen eller på vårdcentralen om du är orolig för det, då kan de ta ett blodprov och se hur bodvärdet är. 

Ont i magen kan bero på många olika saker. Mensvärk är vanligt, många får också ont i magen pga oro eller stress. Har du några tankar vad det kan bero på? Har du haft andra besvär som diarré eller förstoppning? Om du har mycket ont eller feber och det inte går över ska du söka sjukvård.

Oavsett om du har mens eller inte kan du gå till gynekolog och barnmorska. De kan undersöka dig även om du blöder. De är vana vid mens!

Det finns många olika typer av preventivmedel och det är viktigt att hitta ett som passar dig. Du kan alltid byta utan att behöva förklara varför, men ofta är det bra för barnmorskan att få veta varför en vill byta eftersom det kan vägleda i valet av nästa typ av preventivmedel.

Ta hand om dig!
//Tjejjouren.se